latinica  ћирилица
05/10/2018 |  15:19 | Аутор: СРНА

Бањалука: Фестивал позоришта за дјецу окупиће око 100 учесника

Представом "Продавница играчака" Градског позоришта Подгорица, у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци ће у недјељу, 7. октобра, бити отворен Међународни фестивал позоришта за дјецу, који ће окупити око 100 учесника из девет земаља.
Дјечије позориште РС - Фото: РТРС
Дјечије позориште РСФото: РТРС

У такмичарском дијелу Фестивала, који ће бити отворен у 19.00 часова, публици ће бити представљено 13 представа театара из Србије, Црне Горе, БиХ, Хрватске, Бугарске, Италије, Пољске, Гватемале, те Русије.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да је руководство ове установе учинило све да на најбољи начин организује Фестивал, како би одржао високе критеријуме и стандарде које има.

"Жеља нам је да све буде у духу добре енергије како бисмо нашој дјеци, кроз занимљиве представе, дочарали и друге културе и њихове вриједности", изјавила је Маринковићева новинарима.

Према њеним ријечима, Фестивал ће у петак, 12. октобра, по традицији затворити Позориштанце "Пуж" из Београда представом "Мачка у чизмама".

Она је истакла значај сарадње овог са другим позориштима у Бањалуци, као што је Народно позориште Српске, Градско позориште "Јазавац" и "Невид театар".

Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Владимир Ђорђевић изразио је задовољство што ће поједине представе бити одигране на сцени Народног позоришта, те што се одржава и његује традиција фестивала за дјецу.

"Битно нам је да наша дјеца имају мјесто и прилику да се културно образују, јер је то наша будућа публика", навео је Ђорђевић.

Главни организатор и продуцент Градског позоришта "Јазавац" Љубиша Савановић изразио је задовољство због сарадње свих позоришта у Бањалуци, чиме се доприноси да се култура у Српској подигне на што већи ниво.

"Сигуран сам да ће малишани са овог фестивала понијети најљепше утиске и слике, те са радошћу чекати сљедећи", рекао је Савановић.

Представник Невид театра Дејан Андрић нагласио је значај фестивала који ће окупити бројне театре из земаља окружења, али и свијета и на занимљив начин представити свој рад.

Међународни фестивал позоришта за дјецу одржава се под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, уз подршку града Бањалука и Министарства културе и информисања Србије и бројних пријатеља.

Селектор фестивала Предраг Бјелошевић каже да ће у овогодишњим представама једнако уживати најмлађа публика, као и познаваоци луткарства и гости.

"Представе у званичној конкуренцији карактерише модеран луткарски сценски концепт, богатство луткарских форми, а најчешће инсценираних у комбинацији луткарске и живе сцене", навео је Бјелошевић у рецензији.