latinica  ћирилица
07/10/2018 |  21:39 ⇒ 08/10/2018 | 00:49 | Аутор: СРНА

Петрић: На изборе изашло 1.733.000 гласача или 53,26 одсто

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић саопштио је вечерас да је на опште изборе, према непотпуним подацима, изашло 1.733.000 или 53,26 одсто бирача, што ће бити један или два одсто више него на прошлим општим изборима.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Петрић је на конференцији за новинаре рекао да ЦИК БиХ још нема комплетне податке о излазности и да од великих општина недостају подаци за Бијељину и Бановиће, као и неколико мањих општина.

"На десетак бирачких мјеста, од укупно 6.000, било је ремећења јавног реда и мира, што су општинске и градске изборне комисије, полиција, политичке странке у дијелу у који су у ексцесе били умијешани посматрачи брзо ријешили и ставили под закониту контролу цијели изборни систем", рекао је Петрић.

Он је навео да податку о излазности треба додати и 1.085 гласача који гласају у дипломатско-конзуларним представништвима, 20.000 гласача који гласају за општину у којој су живјели 1991. године, око 10.000 гласача који су гласали путем мобилних тимова и 3.769 гласача који су гласали на напотврђеним гласачким листићима.

Предсједник ЦИК-а је саопштио да је излазност изнад просјека остварена у Бањалуци, Добоју, Зворнику и Шипову, гдје је износила око 60 одсто, Лопарама више од 60 одсто, у Угљевику скоро 70 одсто, Источном Дрвару 73 одсто, Рибнику 65 одсто, а Бановићима 77 одсто.

"У Шековићима је излазност била 66 одсто, Горњем Вакуфу 62 одсто, Хан Пијеску 70 одсто, Јабланици 66 одсто, Коњицу 63 одсто, Источној Илиџи 74 одсто, Источном Старом Граду 80, Источном Новом Сарајеву 72 одсто, Трнову у Федерацији БиХ 77 одсто, а у Трнову у Републици Српској 74 одсто", рекао је предсједник ЦИК-а.

Он је навео да је на Палама излазност била 67 одсто, у Рогатици 71 одсто, Вишеграду 62 одсто, Горажду 66 одсто, Стоцу 72 одсто, Фочи 63 одсто, 68 одсто у Љубињу и 63 одсто у Милићима.

Петрић је истакао да ЦИК БиХ још нема комплетне податке о излазности.

Предсједник ЦИК-а је истако да су избири протекли фер и коректно супротно најавама, према којим се могао очекивати крах.

"ЦИК на челу изборне администрације и свих 142 градске и општиске изборне комисије од 580 чласнова са око 50.000 изборних посматрача је број учесника у овим изборима", напоменуо је Петрић.

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НАЈВЕЋА ИЗЛАЗНОСТ

У Републици Српској је на данашњим општим изборима, изузимајући општине са малим процентом бирача, гласало 57,26 одсто, у Федерацији БиХ 51,1 одсто, а у Брчко дистрикту 46,81 одсто бирача са правом гласа, рекао је вечерас предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић.

Петрић је на конференцији за новинаре у Сарајеву навео да је на опште изборе у БиХ, према непотпуним подацима, изашло 1.733.000 или 53,26 одсто бирача, што ће бити један или два одсто више него на прошлим општим изборима.

Према његовим ријечима, на непотврђеним гласачким листићима гласало је 3.769 гласача.

Говорећи о тврдњама посматрача о бројним неправилностима на данашњим изборима у БиХ, Петрић је истакао да је неко сам себи додијелио неку мало значајнију улогу у изборном процесу него што је то дозвољено.

"Излазити у јавност недокументованим, произвољним, неповјерљивим и некаквим катастрофичним предвиђањима, без одговорности, веома је неодговорно и томе не би требало придавати превелики значај", тврди Петрић.

Он је нагласио да су избори били и завршени су фер и коректно, упркос томе што су неки предвиђали крах изборног система и прије седам-осам мјесеци говорили да избора неће бити.

У СРПСКОЈ У ПЕТ-ШЕСТ СЛУЧАЈЕВА СУМЊЕ У КУПОВИНУ ГЛАСОВА

У општинама Републике Српске у пет-шест случајева било је сумњи у куповину гласова на по једном бирачком мјесту на данашњим изборима, рекла је члан Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић.

Она је на конференцији за новинаре ЦИК-а БиХ у Сарајеву истакла да су, према упутствима надлежних тужилаштава, одмах прикупљани подаци и спровођена истрага на терену надлежних институција.

Према њеним ријечима, у Федерацији БиХ су била два случаја у која је било укључено тужилаштво.

"Не допадају нам се квалификације да је било 300 критичних ситуација. Тиме се заводи јавност и претјерује. Критичне ситуације нису анонимне пријаве или пријаве грађана. Било је претјеривања, јер информације које ми добијамо не указују на велике неправилности", нагласила је Хаџиабдићева.

Она је изразила забринутост да ће, када буду објављени резултати, бити још више прича о неправилностима.

"Добили смо само 10 приговора у вези са кршењем изборне тишине. У извјештају Коалиције `Под лупом` нисмо видјели ништа алармантно", рекла је Хаџиабдићева.

Вечерашњу конференцију за новинаре ЦИК-а БиХ обиљежио је инцидент када се Фадил Ћеримагић обратио члановима ЦИК-а, тражећи од њих одговор на питање због чега је његова мајка на бирачком списку посљедњих 11 година, иако је умрла.

Ћеримагић, којег је обезбјеђење избацило из зграде Парламентарне скупштине БиХ, гдје се одржавају конференције за новинаре ЦИК-а БиХ, рекао је новинарима да већ дуже покушава доћи до чланова ЦИК-а БиХ.

"Слали су ме општинским комисијама да "избришем" мајку. Нисам ја правио листу, нисам ја њихов члан. Мајка је умрла прије 11 година, ја сам то пријавио, а од мене траже да ходам. Ја имам смртни лист, а сваке изборе је на листи. Ово је увреда за мене", рекао је Ћеримагић, чија мајка већ 11 година "гласа" у сарајевском насељу Мејташ два.