latinica  ћирилица
09/10/2018 |  19:51 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Протест хрватског становништва због Комшићевог избора

У Мостару је за четвртак, 11. октобар, на друштвеним мрежама најављен протест Хрвата - против избора Жељка Комшића на мјесто хрватског члана Предсједништва БиХ. Као организатор протестне шетње наведена је "хрватска младост". Хрвати су позвани да се окупе тог дана и прошетају до Канцеларије хрватског члана Предсједништва БиХ у Мостару. И аналитичари из Мостара у наредним данима очекују неку врсту тихог протеста хрватског становништва због Комшићевог избора.

Избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва, вољом Бошњака прераста у прворазредни политички проблем у БиХ. Ни досадашњи нимало идилични односи два народа "затежу" се до "пуцања".

"Евидентно се налазите у једној изборној јединици са много бројнијим бошњачким народом, који је један свој пројекат одрадио овај пут на начин да изабере два члана Предсједништва, што је за мене поразно, а и за БиХ", рекао је актуелни хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

Неприкосновени побједник у хрватском корпусу поручује да Хрвати неће дозволити да заживи бошњачки пројекат једнонационалне, унитарне државе. Човић не открива како ће одговорити на Комшићев избор, али је јасно да очекује подршку званичног Загреба. Комшић узвраћа да је дизање тензија бескорисна политика.

"Шта ће учинити? Наљутити се, па неће изабрати делегате у Дом народа, то је једини механизам који он има на располагању", каже новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Дугогодишњи новинар из Мостара Милан Шутало нема дилему да ће Комшићев улазак у Предсједништво погоршати бошњачко-хрватско односе и изазвати уставну и политичку кризу у БиХ. Увјерен је да ће Комшић врло брзо сазнати шта Хрвати мисле о његовом избору.

"Ја вјерујем да ће хиљаде Хрвата у БиХ у наредним седмицама и мјесецима покренути низ акција у оквиру којих ће Комшић бити изолован и у којиму ће бити онемогућавано дужности на коју је против уставно изабран", каже Шутало.

Случај "Комшић" је тек врх леденог бријега нагомиланих проблема у Федерацији. Нејасно је и како ће се бирати делегати за федерални Дом народа. Одлуку о попуни може донијети ЦИК БиХ, друга могућност је да то на основу Бонских овлаштења уради Високи представник.

Не догоди ли се ни једно ни друго, синдром "Мостара" прошириће се на Федерацију. А то значи да нема федералног Дома народа, Владе, предсједника, закона...

"Вјерујем да ће ХДЗ БиХ искористити ову прилику да присили бошњачке партнере да прихвате измјене Изборног закона како би се осигурао легитиман избор за федерални Дом народа, али и за чланове Предсједништва из Федерације", истиче уредник Хрватског медијског сервиса Милан Шутало.

Иако се Жељко Комшић позива на Устав који Федерацију третира као једну изборну цјелину, ипак, остаје чињеница да га је у Предсједништво погурало близу 200.000 бошњачких гласова, док је рецимо у доминатно хрватским општинама, као што су Груде или Читлук, освојио тек по 40-ак гласова.