latinica  ћирилица
11/10/2018 |  09:01 ⇒ 09:01 | Аутор: ТАНЈУГ

"Највећа пријетња Америци није Русија"

Кина води кампању без преседана да би утицала на америчко јавно мњење уочи конгресних избора у новембру, саопштили су безбједносни званичници.

Како су навели, Кина представља највећу дугорочну контраобјавештајну пријетњу по Сједињене Државе.

Секретар за унутрашњу безбједност САД Кирстен Нилсен и директор ФБИ Кристофер Реј свједочили су у Сенату о тврдњи предсједника Доналда Трампа да се Кина мијеша у америчке изборе, преноси Ројтерс.

На питање да ли је Пекинг већа пријетња по земљу од Москве, Нилсен је одговорила да постоје двије врсте пријетњи по безбједност америчких избора: хаковање или ремећење изборне инфраструктуре, која обухвата бирачке спискове и гласачке машине, и кампање за утицај на изборе.

Реј је био још оштрији у одговору да ли Кина представља већу пријетњу од Русије, чије су активности током предсједничких избора 2016. године предмет свеобухватне федералне истраге, којом се покушава утврдити и да ли је Москва сарађивала са Трамповом кампањом да утиче на гласање.

"Кина на више начина представља најширу, најкомпликованију, најдугорочнију контраобавјештајну пријетњу с којом се суочавамо", упозорио је Реј, преноси Глас Америке.

Нагласио је да се Русија бори да остане релевантна послије распада Совјетског Савеза и да је ријеч о "актуелној борби", а да Кина води борбу будућности.