X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
12/10/2018 |  18:22 ⇒ 18:35 | Извор: ТАНЈУГ

Писци и новинари осуђују промовисање књиге о Лубурићу

Промоција књиге "Слуга домовине – живот хрватског витеза Вјекослава Макса Лубурића генерала Дрињанина" одржана је прошлог викенда у Загребу, а потом у Карловцу у простору чији је власник Католичка црква. Наредна промоција биће у Сплиту. Промоције су завршаване усташким поздравом "За дом спремни".
Промоцију књиге о Лубурићу, организатори завршавају усташким поздравом - Фото: РТС
Промоцију књиге о Лубурићу, организатори завршавају усташким поздравомФото: РТС

Портал Индекс је објавио и позивницу за промоције књиге о Лубурићу коју су, како наводе, објавили екстремистички и проусташки портали.

Промотер и уредник књиге је Џон Иван Прцела, коме је Лубурић био вјенчани кум.

Промоције је завршавао усташким поздравом "За дом спремни", што су окупљени поздрављали аплаузом.

Промоција у Карловцу је одржана у националном светишту Светог Јосипа, а након што је објављена најава овог догађаја, реаговао је представник светишта монсињор Антун Сенте, који је рекао да је био преварен, односно да му је Прцела најавио да ће представити своје књиге у којима истражује живот Светог Јосипа.

Када је из медија сазнао да Прцела намјерава да промовише Лубурића, Сенте му је отказао "сваку даљу сарадњу".

Међутим, Прцела тврди да је Сенте знао за његову намјеру.

На промоцији, којој је присуствовао и издавач Мирко Билић Ерић, Прцела је рекао да је књига писана седам година.

Истражујући Лубурићево убиство у Шпанији, Прцела је рекао да је дошао и до Лубурићевог сина, који као љекар данас живи у Барселони, али и да је он одбио сваки разговор јер се, како је рекао, стиди оца, једног од оснивача концентрационог логора смрти Јасеновац, пишу Новости, портал Српског националног вијећа.

Осуде промоције књиге

Хрватски ПЕН центар и Хрватско друштво писаца најоштрије су осудили промоцију књиге о Лубурићу и противе се његовој рехабилитацији на било који начин.

ПЕН центар и ХДН прецизирају да је ријеч о хрватском Ајхману, једном од највећих злочинаца усташке НДХ, десној руци поглавника Анте Павелића, који је одговоран за масовне ликвидације и оснивач Јасеновца.

Указују да је Лубурић био и заповједник свих усташких логора у Хрватској, у којима су на најстрашније начине убијене десетине хиљада невиних људи и дјеце.

Додају да је промоцијом доживео срамотну рехабилитацију и то, како кажу, на симболичном мјесту, у подножју једне од најважнијих институција хрватске културе, Националне и универзитетске библиотеке, у просторијама "Хрватског слова".

Истичу да Владићева књига "о животу и дејлу генерала Дрињанина хрватског витеза", Лубурића слави као великог "слугу домовине и праведног усташког борца".

"Како се ради о антицивилизацијском испаду, незамисливом у демократском свијету, а промоцијом те књиге срамоти се Хрватска, као писци најоштрије осуђујемо ту својеврсну банализацију злочина и затајене етичке свијести и емпатије према Лубурићевим жртвама, којим се, попут наказних пјесама које га опјевавају ("Јасеновац и Градишка Стара, то је кућа Максових месара"), контаминира цјелокупни простор хрватског друштва", поручили су у име ПЕН центра и ХДП, Томица Бајсић и Зоран Ферић.

Иначе, Лубурић је крајем Другог свјетског рата побјегао у иностранство, потом се настанио у Шпанији под заштитом клерофашистичког диктатора Франциска Франка.

Аутор књиге Владо Владић члан је Друштва хрватских књижевника и бивши предавач на Филозофском факултету Дружбе Исусове.