latinica  ћирилица
14/10/2018 |  15:36 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Освештани темељи храма у оквиру Центра за обуку у Залужанима

У Центру за обуку Министарства унутрашњих послова у Залужанима, код Бањалуке, освештани су темељи спомен-храма, у којем ће бити исписана имена 782 погинула припадника полиције Српске. Храм архангела Михаила, који ће бити изграђен у српско-византијском стилу, јединствен је на подручју Републике, јер се гради за потребе МУП-а Српске.

"Нека да Бог да овај посао, који смо данас обавили, освештање темеља, да се што прије претвори се у градилиште и да саградимо храм у коме ћемо се сабрати на заједничку молитву, за нас живе, за благослов и за напредак, али исто тако за оне који се буду упокојили", истакао је епископ бањалучки Јефрем.

У блиставо освештаним темељима, биће подигнут храм. Замишљен у српско-византијском стилу, биће украшен дуборезним иконостасима у славонском храсту, с мермерним подом, а сва имена погинулих припадника полиције биће исписана на зидовима. Свако ко уђе да се прекрсти, прочитаће имена оних који су дали живот за Републику Српску.

"Једна велика захвалност и дио нашег срца које предајемо њима, да никад своје претке не заборавимо, а све док будемо помињали њихова имена, они ће вјечно живети у нашем срцу, а наше срце ће уједно куцати за њих и тако ћемо спојити небо и земљу кроз молитву", рекао је протојереј Мирослав Малиновић.

"Тако ми који радимо у МУП-у, своју дужност испуњавамо према њима и захваљујемо спомен-црквом, где ће бити спомињани и никад заборављани за оно што су урадили за Републику Српску", нагласио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

Храм ће се налазити унутар Центра за обуку Министарства унутрашњих послова и служиће припадницима. Влада је у градњу овог комплекса уложила велика средства и до краја године биће уложено око 10 милиона марака. Тако ће МУП добити савремени центар за обуку свих припадника полиције. 

"Циљ је да имамо обучено и оспособљену полицију. Видите да радимо и на подмађивању МУП-а. За неколико последњих година из наше полицијске академије изашло је око 790 младих полицајаца и то је респектабилан број. Тако ћемо подмладити полицију", додао је Лукач.

То је постигнуто промјеном Закона о ПИО. Омогућено је да припадници МУП-а који су радили прије рата и током, оду у заслужену пензију и радно мјесто ослободе млађим генерацијама, које ће наставити да обављају задатке предвиђене законом.