latinica  ћирилица
16/10/2018 |  21:32 ⇒ 17/10/2018 | 13:55 | Аутор: РТРС

Додик: Независност Српске могућа као посљедица неуспјеха БиХ

Предсједник Републике Српске и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик не искључује могућност да Република Српска, као посљедица неуспјеха БиХ, буде независна.

Додик се вечерас сусрео са предсједником Србије, Александром Вучићем, и тиме, како каже, испунио прво предизборно обећање.

Изјаву Жељка Комшића да је Косово за њега независна држава назвао је непотребном, посебно након што је Александар Вучић упутио честитке новоизабраним члановима Предсједништва БиХ.

- За политичку позицију Републике Српске веома је важно моје чланство у Предсједништву БиХ, рекао је за "Упитник" Радио-телевизије Србије актуелни предсједник Републике Српске и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.

Додаје да су протекле четири године, путем српских кадрова у бх. институцијама, биле усмјерене на слабљење Републике Српске. Зато је, каже Додик, сада неопходно јединство.

- Ја ћу се примарно бавити питањима Републике Српске, а Босна и Херцеговина је у моме интересовању онолико колико не смије и не треба да смета самој Републици Српској, њеном развоју. Не идем у Сарајево да правим додатне подјеле, али не желим да се деградира Република Српска. Ја ћу се понашати у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом, рекао је Додик.

Додик је нагласио да је спреман за сарадњу и све што ће довести до економског напретка. Поновио је да је БиХ састављена од два ентитета, те да је сасвим логично да, пошто долази из Републике Српске, са собом у институције БиХ носи и обиљежја Српске.

- Ствар није симболичког карактер, јер уколико пристанете да се сав идентитет Републике Српске свали на то да се само упражњава у Бањалуци, онда добијете причу од прије годину дана да 9. јануар није Дан Републике. Па су нам оспорили грб, па су нам оспорили хумну. Тај Уставни суд који има три судије странца и два муслимана, гласали су против те химне. Дакле, урушавају нам идентитет гдје год стигну, додаје новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.

Рекао је такође да се залаже за суверенитет БиХ и зато заговара укидање високог представника и страних судија Уставног суда. Истакао је да је његова платформа за наредни период мир, без продубљивања сукоба у БиХ, те да се одулуке доносе у оквиру институција, а не страних амбасада.

Прегласавања у Предсједништву БиХ, каже Додик, неће бити.

- Први пут кад ме прегласају, онда ће видјети како ставри функционишту.Мој одговор је витални национални интерес, Народна скупштина, која дефинитивно одлучује. Предсједништво није врховни орган у БиХ, врховни органи су парламенти ентитета и ако ме прегласају имам право да подигнем вето. Та одлука се враћа у Парламент Републике Српске и он о томе дефинитивно одлучује, појаснио је Додик.

Додик је поручио да се против других народа у БиХ неће радити. Најавио је ново повећање плата, а сматра да се одлазак младих из земље може спријечити деблокадом монетарне политике.

Повезане вијести:

Додик: На састанку са Вучићем о имплементацији изборних резултата

Предсједник Српске: Тврдње о изборној крађи - раније договорен сценарио