latinica  ћирилица
19/10/2018 |  09:05 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Вечерње новости: Америчка амбасада Додику "пакује" затвор

Службеници Амбасаде САД у Сарајеву врше притисак на Тужилаштво БиХ да против новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика подигне оптужницу како би га спријечили да преузме ову функцију, пишу Вечерње новости.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Према информацијама до којих је дошао овај лист, за директан утицај на Тужилаштво БиХ задужена је Кортни Клајн, руководилац Канцеларије за владавину права у Амбасади САД у БиХ.

Лист наводи да она већ данима сједи у тужилачким канцеларијама у Сарајеву и инсистира на томе да што прије, на било који начин, буде припремљена оптужница против Додика која би омогућила да буде приведен и да му буде одређен притвор.

Иза свега, како наводе извори Вечерњих новости, стоји одлазећа амбасадорка САД Морин Кормак, чији мандат су обиљежили оштри сукоби са Додиком и неприкривено мијешање у унутрашња питања и политику БиХ.

Она је током изборног дана позивала грађане на биралишта, а потом чак и посјетила Централну изборну комисију БиХ када је било извјесно да Додик и СНСД убједљиво воде, покушавајући да форсира причу о "нерегуларности гласања".

Лист наводи да је избор Додика за српског члана Предсједништва БиХ узнемирио представнике западних земаља због његових блиских веза с Москвом, али и због инсистирања на самосталнијој Републици Српској и изјавама о њеној могућој независности.

У тексту се подсјећа да се, уочи општих избора у БиХ, увелико говорило о мијешању у изборе појединих страних земаља, прије свега Велике Британије, с циљем слабљења Додикове позиције, те да се укључила чак и британска обавјештајна служба која је активно радила на том задатку.