latinica  ћирилица
22/10/2018 |  13:30 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Група од 200 миграната заустављена близу границе са Хрватском

Група од око 200 миграната заустављена је данас приликом покушаја преласка границе БиХ са Хрватском на прелазу Маљевац у Великој Кладуши, потврђено је Срни из Граничне полиције БиХ.
Мигранти (фото: Radio Velika Kladuša) -
Мигранти (фото: Radio Velika Kladuša)

Портпаролка Граничне полиције Санела Дујковић изјавила је да се та група тренутно налази на удаљености од 200 метара од граничног прелаза Маљевац.

"Мигранти су око 11.00 часова кренули из прихватног центра у Великој Кладуши. Све вријеме су их пратили припадници граничне полиције и Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона", рекла је Дујковићева.

Она је додала да се саобраћај на граничном прелазу одвије неометано.

У Унско-санском кантонуа, а највише у Бихаћу и Великој Кладуши, тренутно се, према процјенама, налази више од 10.000 миграната који чекају погодан тренутак да се домогну неке од земаља Западне Европе.

Мигранти су већ раније покушавали да пређу границу БиХ и Хрватске, у чему их је спријечила хрватска полиција уз употребу силе.

У Хрватској је данас потписан уговор о успостављању стационарног система за надзор границе са БиХ и Црном Гором, вриједан више од 3,8 милиона евра, који је један од предуслова за улазак Хрватске у шенгенску зону.