latinica  ћирилица
22/10/2018 |  13:36 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Дачић: Дубље економско повезивање од виталног интереса за Балкан

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да је увјерен да је дубље економско повезивање западног Балкана од виталног интереса за цијели регион.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"На овај начин јачамо наше привреде и припремамо се за приступање ЕУ. Регион чинимо атрактивнијим за потенцијалне инвеститоре и пружамо основе за привредни раст, отварање нових радних места и технолошки напредак", рекао је Дачић на уводној сесији 18. економског самита Србије у Београду.

Он је додао да земље региона тако истовремено доприносе унапређењу својих извозних капацитета и осигурању конкурентности на глобалном тржишту.

"Дубљом економском интеграцијом шаљемо и јасну политичку поруку - продубљивање међусобне сарадње и превазилажење отворених проблема у заједничком интересу је свих нас", истакао је Дачић.

Он је нагласио да је приближавање ЕУ од неоспорног значаја за Србију, која је то првенствено учинила зато што ови приоритети представљају и национални интерес Србије.

"Међусобна сарадња од пресудног је значаја за даље напредовање и динамичнији економски развој. Желим да истакнем да Србија, као и до сада, остаје отворена за наставак и унапређење сарадње са свим међународним партнерима и заједничко превазилажење проблема", навео је Дачић.

Он је додао да економски индикатори јасно указују да је и у овој години у Србији настављен тренд раста, а у првој половини ове године раст бруто домаћег производа достигао је 4,8 одсто, док је стопа незапослености смањена на испод 12 одсто.

Дачић је истакао да је остварена стопа економског раста знатно изнад просјека европских земаља, те да Србију ставља на високо, треће мјесто у Европи.

Он је додао да је дубоко увјерен да реформе које Влада Србије спроводи представљају исправан пут, који води ка унапређењу друштва, јачању институција и привредном напретку.

"Наша визија свакако наилази на препреке и потешкоће, али увек се руководимо једним циљем, а то је побољшање квалитета живота и животног стандарда грађана Србије", додао је Дачић.

Према његовим ријечима, ефикасан јавни сектор, квалификована радна снага, развијена инфраструктура и лакши приступ изворима финансија јесу стубови на којима се заснива дугорочан економски развој.

Дачић је навео да је Влада Србије због тога предузела тешке, али неопходне мјере, стабилизовала јавне финансије, успоставила баланс између државних прихода и расхода, а забрињавајућу рецесију преокренула у стабилан економски раст.

Он је подсјетио да је ЕУ у Стратегији "Европа 2020" као приоритете поставила паметан, одржив и инклузиван раст.

"Иако је `Европа 2020` усмерена на државе чланице и реализацију заједничких циљева ЕУ, Србија је, као држава кандидат која није у обавези да то учини, усвојила низ аката који су уважили правце изнесене у овом документу", рекао је Дачић.