latinica  ћирилица
22/10/2018 |  13:37 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Руске компаније настоје да избјегну доларе

Велике руске компаније испитују могућност недоларских трансакција са иностраним партнерима након западних санкција. Највећи произвођач необрађених дијаманата "Алроса" закључио је са кинеским клијентом пилот-трансакцију у јуанима.
Долар - Фото: илустрација
ДоларФото: илустрација

Друга слична недоларска трансакција склопљена је са индијским клијентом.

Подстицај за ове трансакције јесу снажне осцилације курса руске рубље, који је 2017, након америчког увођења санкција руском милијардеру Олегу Дерипаски и појединим компанијама, ослабио према долару готово 13 одсто.

У "Алроси" објашњавају да су избјегли ризик осцилација курса тако што су завршили трансакције са кинеским клијентом у једном дану.

Вриједност послова са кинеским и индијским клијентом није наведена, али се напомиње да је кинески купац купио много тога на хонгконшкој аукцији дијаманата од 10,8 карата и више.

Подаци "Алросе" показују да је просјечна вриједност уовора била око 100.000 долара.

Банковне услуге у послу са кинеским клијентом пружила је шангајска канцеларија руске банке ВТБ.

Извор који је желио да остане анониман наводи да је у послу са индијским клијентом била ангажована највећа руска банка Сбербанка.

У "Алроси" разматрају и могућност наплаћивања будућих трансакција у хонгконшким доларима, напомињући да су и други кинески клијенти показали интерес за недоларске трансакције.

Економски портали наводе да је маневарски простор за прелаз на друге валуте ипак ограничен, пошто Кина чини само четири одсто продаје руских дијаманата, а Индија 17 одсто.

Постоје и намјере да се продаја нафте врши у недоларским уговорима.

"Сургутњефтегас" предлаже купцима да им нафту плаћају у еврима, а не у доларима.

У пољопривредном комбинату "Русагро" наводе да дио трговинских трансакција обављају у јуанима и да ће таква плаћања расти како буду ширили послове са Кином.

И произвођачи никла и паладијума компанија "Норилск никл" разматрају могућност плаћања у рубљама у пословању са страним клијентима који остварују приходе у руској валути.

Руска Централна банка извјештава о повећању броја недоларских трансакција, напомињући да се удио плаћања у рубљама у руско-кинеској и руско-индијској робној размјени сада креће између десет и 20 одсто.

У услужном сектору тај удио је још већи, наводе стручњаци.

Простор за пребацивање на друге валуте ипак је ограничен и велике компаније се у великој мјери и даље ослањају на доларе, а већина прихода остварених у иностранству од продаје нафте још се исказује у америчкој валути.