latinica  ћирилица
22/10/2018 |  15:48 ⇒ 17:22 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Убрзати процес дигитализације

Влада Републике Српске прихватила је информацију о преласку са аналогне на дигиталну земаљску радио-дифузију у фреквенцијским опсезима 174-230 мегахерца и 470-862 мегахерца и задужила Министарство саобраћаја и веза да прати активности у вези са процесом дигитализације у складу са усвојеним стратешким документима, те да је редовно извјештава.
Сједница Владе - Фото: СРНА
Сједница ВладеФото: СРНА

"С обзиром на то да је процес преласка са аналогног на дигитално емитовање у БиХ у знатном кашњењу и застоју у односу на земље окружења, Влада Републике Српске код Савјета министара инсистира да се процес дигитализације максимално убрза и спроводи у складу са усвојеном стратегијом и пројектима", саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се истиче да је окончање пројекта дигитализације сигнала од посебног значаја за јавне радио-телевизијске сервисе у БиХ, те да се увођењем дигиталне телевизије стварају услови за ослобађање дијела фреквентног спектра који је намијењен за увођење четврте генерације мобилне телефоније.

Влада Републике Српске упознала се са информацијом о спровођењу кампање "Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској".

"Циљ кампање је јачање свијести код дјеце школског узраста о разумијевању улоге медија и бољем схватању медијских порука, информација, реклама и других садржаја и заштите дјеце од негативних садржаја попут насиља, вријеђања, дискриминације. Циљне групе кампање су ученици виших разреда основних школа, наставници и родитељи", додаје се у саопштењу.

Кампања се спроводи у двије фазе - прва, која је у току, подразумијева истраживање о степену познавања основа медијске писмености код ученика, наставника и родитеља, укључивање ученика кроз наставне процесе и одржавање презентација и радионица.

"У другој фази предвиђена је израда приручника за ученике и наставнике и дистрибуција свим школама у Републици Српској, организовање округлог стола, усвајање Политике медијске писмености у Републици Српској и усвајање законске регулативе", прецизира се у саопштењу.

Влада Републике Српске задужила је Министарство саобраћаја и веза и Министарство просвјете и културе Српске да прате активности у вези са процесом спровођења кампање и редовно је извјештавају.