latinica  ћирилица
22/10/2018 |  19:52 ⇒ 23/10/2018 | 09:43 | Аутор: РТРС

Грађани Бихаћа не одустају - поново протести због мигрантске кризе

Мигрантска криза у БиХ је пред ескалацијом! На сјеверозападу у Унско-санском кантону мигранти у групама цијели дан, покушавају ући у Хрватску.

Истовремено, у Бихаћу већ трећи дан, због њиховог све већег прилива, грађани протестују на Градском тргу.

У том граду миграната је све више, а мјеста за њихов смјештај све мање.

Бишћани кажу да страхују због немира по граду. Траже да се очитује власт у БиХ ко је продао Бихаћ.

Константан прилив миграната, упозоравају грађани, донио је проблеме и нарушио безбједност. Међусобни сукоби етничких група, тешка кривична дјела, само су неки од проблема. Сарајеву шаљу поруку и захтјев - зауставити њихов прилив и наћи им адекватан смјештај ван града.

Сеј Рамић, одборник у Градском одбору Бихаћа и организатор протеста каже да се било какав сусрет са тим људима не може предвидјети.

"Само од надлежних институција тражимо да хирно реагују по питању миграната. Угрожена је безбједност грађана Бихаћа. Овај протест није упућен против миграната, већ упозорење онима који то требају да ријеше проблем", истакао је Рамић. 

Уз Бихаћ, ситуација је тешка и у Великој Кладуши. Одатле је око 200 миграната покушало прећи државну границу и ући у Хрватску. На Граничном прелазу Маљевац у томе нису успјели. Група од 80 миграната са истом намјером, уз пратњу полиције, кренула је на Гранични прелаз Изачић.

"Ми смо обавијестили граничну полицију БиХ и Хрватске. Обезбјеђујемо ту колону и пратимо ситуацију. Број миграната који долази у Бихаћ, односно УСК је од 100 до 150", каже Снежана Галић, службеник за односе са јавношћу Полиције УСК.

Какво ће бити рјешење кризе и одговор надлежних на вољу грађана, још није познато. Предсједник Одбора за заштиту српске имовине у Федерацији БиХ, Ђорђе Радановић изјавио је за Срну да се противи њиховом смјештању у српска села, јер би то било кршење Анекса седам Дејтонског мировног споразума.

Гдје ће мигранти дочекати зиму остаје непознаница. Села у околини Бихаћа углавном су српска, осим у општинама Цазин и Велика Кладуша у којима је већ сада мигрантска криза упалила црвени аларм.