latinica  ћирилица
22/10/2018 |  21:43 ⇒ 23/10/2018 | 11:34 | Аутор: РТРС

Човић: Измјене Изборног закона услов за формирање власти (ВИДЕО)

Хрватски народ се мора изборити за измјене Изборног закона, како им Бошњаци више никада не би бирали представнике, изјавио је у емисији Телеринг Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ и актуелни хрватски члан Предсједнишва БиХ.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Управо то ће, истиче, бити велики изазов за БиХ.

Измјене Изборног закона, Човићев су услов за формирање власти.

- О Изборном закону нисмо смјели причати од четвртог мјесеца ове године када је Централна изборна комисија рекла да су избори 7. октобра. Онда се неко ту покушао играти, а двије године није ништа радио. Данас требамо извршити измјене Изборног закона и досљедно уважити одлуке Уставног суда БиХ - рекао је он.

Човић је истакао да, када се то уради, власт може бити формирана за седам дана.

Он је навео да је новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић "мала марионета и погодан алатић" у рукама радикалне бошњачке политике, док је избор Милорада Додика за српског члана Предсједништва позитиван за европски пут БиХ. 

Истакао је да је Додик, који је и предсједник СНСД-а, политичар који држи ријеч, испуњава обавезе, као и да је јасан и недвосмислен.

- Нисмо сагласни о многим питањима, али спроводимо оне у којима јесмо. Увјерен сам да ћемо наставити успјешну сарадњу СНСД-а и ХДЗ-а БиХ и наредне четири године, видјећемо у којој форми. Мислим да ћемо се убрзо и формално састати, након званичних резултата избора - рекао је Човић.

Човић је нагласио да Комшићу мјесто хрватског члана Предсједништва БиХ не припада на било који начин.

- Комшић нити је легалан, нити легитиман. Његов избор је противзаконит, јер је угрожен цијели народ - рекао је он.

Човић је истакао да је БиХ доведена пред кризу која може имати несагледиве размјере, због позива да се гласа у име Хрвата, да се бирају два члана Предсједништва.

Он је навео да је ХДЗ БиХ на изборима остварила и више него добар резултат, какав није од 1996. године, те да то подразумијева и велику одговорност према гласачима.

Човић је рекао да ће ХДЗ БиХ улазити у коалиције са онима са којима може креирати будућност и јасну позицију хрватског народа у БиХ, те реализовати пројекте које су представљали у изборној кампањи.

Емисију Телеринг можете погледати овдје.