latinica  ћирилица
23/10/2018 |  11:25 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Мигрантска криза у БиХ на врхунцу!

Мигрантска криза у БиХ на свом је врхунцу! Након што су цијелу ноћ провели уз границу, групе миграната из Велике Кладуше и Бихаћа јутрос су се поново упутиле ка Граничним прелазима Маљевац и Изачић.

Мигранти су и јуче, у неколико група на сјеверозападу Унско-санског кантона покушавали прећи границу и ући у Хрватску. У овом кантону данас борави и министар безбједности БиХ, Драган Мектић. Истовремено, грађани Бихаћа већ три дана протестују због све већег прилива миграната, а окупљање су најавили и за данас.

Група од стотинак миграната, међу којима су и дјеца, провела је ноћ на отвореном и још се налази на око километар од граничног прелаза Изачић, између БиХ и Хрватске, потврдила је Срни портпаролка Граничне полиције БиХ, Санела Дујковић. Она је нагласила да су, уз Јединицу граничне полиције Изачић, и припадници Јединице за подршку и контролу Теренске канцеларије запад Граничне полиције.

"Цијелу ноћ су били ту и не ометају одвијање саобраћаја. Дигли су неке мале шаторе, у тој групи има и малољетника, дјеце и жена, а све вријеме су са њима били службеници Граничне полиције и Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона"м рекла је портпаролка Граничне полиције БиХ Санела Дујковић.

Грађани Бихаћа већ су три дана на улицама. Протестно окупљање најавили су и за данас, а рок дат надлежнима за рјешење проблема тече. У том граду миграната је све више, а мјеста за њихов смјештај све мање. Не дође ли до рјешења, поручују грађани, блокираће институције.

Константан прилив миграната, упозоравају грађани донио је проблеме и нарушио безбједност. Међусобни сукоби етничких група, тешка кривична дјела, само су неки од проблема. Сарајеву шаљу поруку и захтјев - зауставити њихов прилив и наћи им адекватан смјештај ван града.

"Било какав сусрет са тим људима никад се не може предвидјети. Тако да само од државних власти и надлежних институција тражимо да хитно реагују по том питању. Већ је сада угрожена безбједност грађана Бихаћа. Ми желимо на сваки могући начин да то спријечимо. Ово није упућено мигрантима, ово је упућео надлежним институцијама", истакао је одборник у Градском одбору Бихаћа и један од организатора протеста Сеј Рамић.

У полицији Унско-санског кантона упозоравају на све већи прилив миграната. Полицијски службеник за односе с јавношћу Снежана Галић каже, полиција прати ситуацију на терену и реаговаће у складу са њеним развојем. 

"Само овог мјесеца до 18. октобра у Бихаћ је ушло око 1.500 до 2.000 миграната", навела је службеник за односе са јавношћу Полиције УСК Снежана Галић.

Какво ће бити рјешење кризе и одговор надлежних на вољу грађана још није познато. Министар безбједност БиХ, Драган Мектић, раније је најавио да ће од сутра у функцију бити стављен прихватни центар касарне Ушивак код Сарајева. У телефонском разговору за РТРС, Мектић је потврдио да се већ налази у Унско-санском кантону гдје ће одржати низ састанака са представницима власти.