latinica  ћирилица
23/10/2018 |  16:06 | Аутор: СРНА

ХНС: Избор Комшића - рушење темеља БиХ

Предсједништво Хрватског народног сабора сматра да су странке ХНС-а, у складу са резултатима избора, једини носилац хрватског изборног легитимитета након општих избора 2018. године, саопштено је данас из ХНС-а.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

Предсједништво ХНС-а сматра да Жељко Комшић није легитимни хрватски представник у Предсједништву БиХ, те да његов избор представља грубо кршење Устава БиХ и Дејтонског споразума, нарочито имајући у виду "његово негирање конститутивности као темељног уставног начела" на којем је успостављена БиХ.

"Његов избор је не само чин грубог кршења хрватских уставних и конститутивних права, него и рушење темеља БиХ", истиче се у саопштењу након сједнице.

У саопштењу се додаје да за Хрвате то више није само политичко и уставноправно питање, него питање "националне слободе, достојанства, самобитности и опстојности".

"Стога је Предсједништво ХНС-а једногласно опредијељено да ХНС у свим будућим активностима наступа као једно тијело, односно јединствен политички блок хрватског народа у БиХ", истиче се у саопштењу.

Предсједништво ХНС-а оцијенило је и да у овом тренутну не постоје уставни и законски услови за имплементирање изборних резултата.

"Позивамо легитимно изабране представнике остала два конститутивна народа, као и представнике међународне заједнице да заједнички постигнемо договор око измјена Изборног закона БиХ на начелима легитимног представљања на свим административно политичким нивоима, у складу са одлуком Уставног суда БиХ", наводи се у саопштењу.

Предсједништво ХНС је овом приликом још једном нагласило "неупитну опредијељеност за европску будућност БиХ".