latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:11 ⇒ 24/10/2018 | 08:43 | Аутор: РТРС

Мигранти не одустају од преласка у Хрватску

Мигрантска криза у Босни и Херцеговини је на врхунцу. Хиљаде људи који већ мјесецима бораве у Унско-санском кантону не одустају од преласка границе са Хрватском. Током дана су то поново покушали, али безуспјешно. Истовремено, мигрантском кризом погођен, сјеверозападни дио БиХ, посјетио је и министар безбједности БиХ Драган Мектић. Нова локација за њихов смјештај на подручју Бихаћа биће позната сутра. Полиција Унско-санског кантона ће из безбједносних разлога у наредним данима зауставити њихов даљи прилив у овај дио БиХ.

Хрватска се хиљадама миграната који бораве у Унско-санском кантону чини као "обећана земља". Таквих обећања од званичника ипак нема, а готово да више нема ни стрпљења миграната.

Након што су протеклу ноћ провели уз границу, групе миграната из Велике Кладуше и Бихаћа јутрос су се поново упутиле ка граничним прелазима. Они који су јуче стигли на гранични прелаз Изачић враћени су у прихватне центре.

Ситуација на Маљевцу, недалеко од Велике Кладуше закомпликовала се послијеподне када је на прелаз пристигло око 400 миграната. Дошло је и до мањег сукоба са полицијом.

Док мигранти на сваки начин покушавају да се домогну Хрватске, министар безбједности БиХ обишао је Унско-сански кантон. Након сусрета са локалним властима, рекао је како је ово био први конкретан састанак на којем су договорени даљи потези.

- Најкасније сутра ће бити позната смјештајна локација за мигранте на подручју града Бихаћа, на којој ће бити смјештена сва лица која тренутно бораве по градским улицама, парковима, али и приватним смјештајима. Не можемо им, наравно, забранити слободно кретање, али ћемо га из безбједоносних разлога морати редуковати, као што је и у другим европским земљама учињено - рекао је Мектић.

Комесар полиције Унско-санског кантона, Мујо Коричић, најавио је да ће полиција, из безбједносних разлога, морати зауставити даљи прилив миграната у овај кантон.

- Поставићемо полицијске пунктове на улазу у кантон и зауставити даљи долазак илегалних миграната. То морамо учинити, јер би с уласком новог броја миграната, безбједносна ситуација овдје била и дефинитивно нарушена. Све превознике у БиХ ћемо о томе обавијестити, како би престали превозити мигранте, који неће моћи ући на подручје кантона - рекао је Коричић.

За мигранте "хладан туш" стиже из хрватског Министарства унутрашњих послова. Незаконитих прелазака граница, кажу, неће бити.

"Међу мигрантима на подручју Босне и Херцеговине и Републике Србије шири се лажна вијест, односно лажна информација да ће Република Хрватска дозволити њихов улазак на своју територију, као и даљи пролазак према земљама западне Европе. Министарство унутрашњих послова Хрватске неће допустити незаконите преласке своје државне границе, односно спољне границе Европске уније", саопштено је из МУП-а Хрватске.

Судећи по потезима током протеклих дана, мигранти овакво упозорење неће прихватити. Према посљедњим подацима, до 20. октобра у БиХ је ушло око 19.500 миграната, док су гранични полицајци спријечили улаз њих готово 13.000.