latinica  ћирилица
23/10/2018 |  19:12 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Линта: Очекујем напредак у процесуирању ратних злочина над Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је састанак предсједника Србије Александра Вучића са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом и нагласио да очекује да коначно дође до суштинског напретка у процесуирању ратних злочина почињених над Србима на подручју бивше Југославије.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је нагласио да Брамерц, као бивши тужилац Хашког трибунала, добро зна да правосуђа Хрватске и БиХ не чине готово ништа да буду кажњени налогодавци и починиоци бројних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима и да српске жртве дочекају правду.

"Такође, Брамерц добро зна да без истих стандарда у суђењима за ратне злочине и поштовања свих жртава није могућа искрена сарадња у региону западног Балкана", нагласио је Линта.

Он је указао на то да се у Хрватској против Срба масовно расписују потјернице, покрећу истраге, подижу оптужнице и доносе пресуде без доказа с циљем да се потврди апсурдна и лажна теза да су Србија, ЈНА и крајишки Срби извршили агресију на Хрватску, а да је Хрватска тобоже водила ослободилачки рат.

"Скандалозно понашање Хрватске изазива оправдано огорчење бивших припадника војске и полиције Републике Српске Крајине јер сматрају да су се часно борили за Југославију, Србију и бранили свој народ од проусташког режима Фрање Туђмана. Појединци који су починили ратне злочине над Хрватима треба да одговарају, али је неприхватљиво да се цијели један народ третира као злочиначки. Тужилаштво за ратне злочине треба да почне озбиљно да се бави ратним злочинима над Србима", рекао је Линта.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је на данашњем састанку у Београду са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом да се сарадња Србије са Механизмом одвија континуирано и да је на добром нивоу.