latinica  ћирилица
24/10/2018 |  09:08 | Аутор: СРНА

Током осам мјесеци извоз повећан за 11,18 одсто

Извоз у области намјенске индустрије БиХ за осам мјесеци износио је 112,47 милиона КМ, што је више за 11,18 одсто у односу на исти период проштле године, када је ова грана привреде остварила извоз од 101,15 милиона КМ.
Индустрија - Фото: РТРС
ИндустријаФото: РТРС

"У посљедњих десет година намјенска индустрија биљежи двоцифрене стопе раста извоза. Тако је у прошлој години реализован извоз у вриједности од 193,8 милиона КМ, што је више за 13 одсто у поређењу са извозом у 2016. године", речено је на састанку Групације намјенске производње при Спољнотрговинској комори БиХ.

На састанку је констатовано да су упркос добрим пословним резултатима за озбиљну модернизацију и развој намјенске индустрије БиХ потребне научнотехнолошке основе, али и стручни кадар који је технолошки опремљен.

Чланови Групације истакли су да се без озбиљног улагања у научноистраживачке пројекте ова технолошки захтјевна област не може учинити носиоцем економског развоја.

У наредном периоду Групација ће се фокусирати на рјешавање проблема банкарских гаранција и платног промета са иностранством, високим трошковима полицијске пратње при кретању возила намјенске индустрије, али и на излагања на заједничким извозно-промотивним сајмовима.