latinica  ћирилица
24/10/2018 |  12:36 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Мигранти из воза у Бихаћу биће враћени у Сарајево

Мигранти који се налазе у возу у Бихаћу биће аутобусима враћени у Сарајево и смјештени у центар Ушивак, који је данас почео да ради, закључено је на састанку министра безбједности БиХ Драгана Мектића и комесара полиције Унско-санског кантона Мује Коричића.
Заустављен воз са мигрантима - Фото: РТРС
Заустављен воз са мигрантимаФото: РТРС

Из Министарства безбједности саопштено је да су Мектић и Коричић разговарали о мигрантској и безбједносној ситуацији на подручју Бихаћа.

Мектић је данас у Сарајеву са резидентним представником УНХЦР-а за БиХ Ен-Кристијан Ериксон разговарао о пружању здравствене заштите у прихватним центрима за мигранте, посебно у Ушивку и на подручју Унско-санског кантона.

Он је инсистирао да што прије буде обезбијеђено пружање задравствене заштите у прихватном центру у Бихаћу, чије се отварање очекује до краја седмице.

"Потребно је да што више услуга, од регистрације до здравствене заштите, буде обједињено на једном мјесту, односно у прихватном центру да би била смањена потреба миграната да те услуге добијају ван центра. Морамо пружити адекватну заштиту мигрантима, али и омогућити локалној заједници да нормално функционише и да се становници осјећају сигурно", рекао је Мектић.

Ово министарство обезбиједиће већи број мјеста у Азилантском центру у Делијашу за пријем мигрантских породица са дјецом.

Министарство на овај начин жели у надолазећим хладнијим данима пружити што бољу заштиту за најугроженије категорије миграната.

За ову намјену већ се користе хотел "Седра" у Цазину и мјесто Салаковац код Мостара.