latinica  ћирилица
24/10/2018 |  15:25 | Аутор: СРНА

Берлин подржава захтјев за нови нацрт буџета Италије

Њемачка подржава захтјев Европске комисије о преправљању нацрта буџета Италије за 2019. годину, саопштио је портпарол њемачке Владе Штефан Зајберт.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

Он је подсјетио да је Европска комисија нагласила да је ријеч о кооперативном процесу и да извршно тијело ЕУ очекује да Рим у наредне три седмице представи нови приједлог буџета.

Потпредсједник Комисије Валдис Домбровскис јуче је изјавио да је приједлог буџета Италије за наредну годину одбачен, због тога што такав план без преседана крши правила ЕУ.

Он је рекао да је извршно тијело ЕУ затражило од Рима да у року од три седмице преда нови план или ће против Италије бити покренут дисциплински поступак.

Италија вјерује да би додатно трошење омогућило бржи економски раст и смањење јавног дуга, који је прешао 130 одсто бруто домаћег производа 2017. и постао један од највећих дугова када је ријеч о чланицама ЕУ у првој четвртини ове године.

Европска комисија сматра да су претпоставке о расту економије претјерано оптимистичне и да су довеле у питање смањење дуга Италије.

Европски комесар за економска и финансијска питања, порезе и царину Пјер Московиси предао је 18. октобра писмо упозорења које је Европска комисија послала након приједлога италијанске Владе да се дефицит у буџету за сљедећу годину повећа на 2,4 одсто бруто домаћег производа, у односу на 1,6 одсто, колико је предвиђено планом претходне Владе.

Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини јуче је изјавио да Влада Италије неће одустати од плана повећања дефицита у буџету за сљедећу годину у односу на дефицит који је поставила претходна администрација, чак и ако Европска комисија не прихвати план Рима.