latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:06 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Нормализовање саобраћаја на релацији Бихаћ-Сарајево

Жељезнички саобраћај на релацији Бихаћ-Сарајево, који је обустављен јутрос зато што је полиција спријечила мигранте да изађу из талго воза, биће нормализован у 16.00 часова, саопштено је из предузећа Жељезнице Федерације БиХ.
Мигранти       (Фото:Fahrudin Vojić - Anadolu Agency) -
Мигранти (Фото:Fahrudin Vojić - Anadolu Agency)

Жељезнице ФБиХ траже хитно дјеловање надлежних институција у налажењу системског рјешења с циљем редовног и безбједног одвијања жељезничког саобраћаја на овој релацији, као и смјернице за даље поступање у условима мигрантске кризе.

У саопштењу се подсјећа да је јуче и данас дошло до насилног прекида одвијања редовног путничког жељезничког саобраћаја на релацији Бихаћ-Сарајево, када су припадници МУП-а Унско-санског кантона /УСК/, без најаве, ушли у "БХ воз" и онемогућили путницима који су имали купљење карте да несметано путују до одређене дестинације, која укључује жељезничке станице Босанска Отока, Босанска Крупа и Бихаћ.

"По доласку у Бихаћ, 96 путника спријечено је да напусте воз", истичу из Жељезнице ФБиХ и напомињу да је полиција тврдила да је ријеч о мигрантима, па су захтијевали да они буду враћени назад у Сарајево, и то без купљених карата, што је изазвало револт тих путника.

У саопштењу се наводи да су, нажалост, и други путници са уредно купљеним картама били онемогућени да несметано путују на релацији Бихаћ-Сарајево.

О овом поступању припадника МУП-а УСК, Жељезнице Федерације БиХ нису званично обавијештене.

Из Жељезнице ФБиХ истичу да су о проблему мигрантске кризе у више наврата извјештавали Министарство безбједности БиХ, МУП ФБиХ, МУП Кантона Сарајево и остале надлежне органе и институције.

Упркос ургенција у којима су Жељезнице тражиле помоћ надлежних органа и институција, до сада нису добили одговор о даљем поступању у актуелној ситуацији у БиХ.

"Жељезнице ФБиХ, нажалост, постале су колатерална штета у мигрантској кризи, наступила је материјална и нематеријална штета по предузеће. Доведена је у питање и основна функција жељезница, а то је несметан и безбједан транспорт робе и путника", истиче се у саопштењу.

Мигранати, који су рано јутрос талго возом стигли у Бихаћ, прешли су у аутобусе којима ће бити враћени у Сарајево. Они ће бити смјештени у центар Ушивак у Хаџићима који је данас почео са радом.