latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:14 ⇒ 22:25 | Аутор: СРНА

Бањалука: Предавање о дјеловању терористичке организације Боко Харам

Влада Нигерије је у посљедње три године уложила много у обуку, опремање војске и полиције, захваљујући чему је сузбијено дјеловање терористичке организације Боко Харам, због чијих је самоубилачких и бомбашких напада, те отмица, у тој земљи изгубљено много живота, рекао је на предавању у Бањалуци бивши командир Полицијске академије "Будил Хано" из Нигерије Аднереле Шинаба.
Бања Лука - Аднереле Шинаба на предавању - Фото: СРНА
Бања Лука - Аднереле Шинаба на предавањуФото: СРНА

Шинаба каже да је сведено на минимум дјеловање Боко Харама, терористичке организација за коју се често и не зна шта јој је крајњи циљ и који су разлози њеног дјеловања.

Он је навео да је Војска Нигерије успјела да сузбије активности ове организације, која је нападала тржнице и мјеста гдје се окупљао већи број људи.

"Људи су почели да живе нормалним животом, да иду на тржнице, а ђаци у школе", рекао је Шинаба на предавању студентима Факултета безбједносних наука бањалучког Универзитета о дјеловању терористичке организације Боко Харам.

Декан Факултета безбједносних наука бањалучког Универзитета Предраг Ћеранић рекао је новинарима да је менаџмент Факултета ступио у контакт са Шинабом захваљујући сарадњи са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

"Нашим студентима ће искуство Шинабе бити драгоцјено у сагледавању терористичких пријетњи", навео је Ћеранић и истакао да Факултет безбједносних наука настоји да ангажује врхунске стручњаке из региона и свијета.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је новинарима да сарадња овог центра са Шинабом траје више од двије године.

Којић је подсјетио да је Шинаба писао рецензију за књигу "Жене жртве рата из Републике Српске".

"Шинаба је упознат о активностима Републичког центра, те о формирању међународне комисије о страдалима у Сребреници. Сагласни смо у томе да је потребно радити на истини, приказати догађаје онако као што су се десили, јер је то једини начин за помирење и суживоту на овим просторима", каже Којић.