latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:42 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Ресорно министарство: Радови на Румији незаконити

Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе саопштило је да радови које Митрополија црногорско-приморска изводи на Цркви Свете Тројице на Румији изнад Бара "нису у складу са законом".
Црква на Румији (фото: Youtube/Stano Čulák) -
Црква на Румији (фото: Youtube/Stano Čulák)

У саопштењу се наводи да је урбанистичко-грађевинска инспекција Министарства одрживог развоја и туризма јуче, са барском полицијом, комуналном полицијом и комуналном инспекцијом општине посјетила објекат на Румији, те сачинила записник у којем је наведено да је "изведен одређени обим радова који нису у складу са законом".

Из Министарства истичу да је записник достављен странци на изјашњење, а након окончања поступка биће предузете законом предвиђене мјере.

Црногорски министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка рекао је да је вријеме за конкретан одговор државе на "провокацију Српске православне цркве".

"Градња те цркве негативно утиче на вјерску популацију, како албанску, муслиманску, католичку, тако и на остале вјере и нације у Црној Гори. Сигурно је да је влада већ предузела прве кораке слањем инспектора на терен. Инспекције су урадиле све што треба, а убијеђен сам и да ће Ввада наћи адекватан одговор на ову провокацију", поручио је Зенка.

Он је додао да је Румија планина која је ту више хиљада година и припада свима на једнак начин.

Због изградње цркве на Румији, Црногорски покрет поднио је кривичну пријаву Врховном тужилаштву Црне Горе против СПЦ, Митрополије црногорско-приморске, због, како су навели, "кривичног дјела девастације и присвајања културног добра", као и "због кривичног дјела распиривања националне и вјерске мржње".

Црногорски покрет је кривичну пријаву поднио и против непознатих починилаца због билборда у Будви којима се обиљежава 100 година од завршетка Првог свјетског рата.

Пријава против непознатих починилаца потписаних као "Српски народ Боке" поднесена је због, како се тврди, изазивања националне, расне и вјерске мржње, преноси РТЦГ.