latinica  ћирилица
24/10/2018 |  19:41 ⇒ 19:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Марковић највио рушење цркве на Румији

Црногорски премијер Душко Марковић најавио је рушење цркве Свете Тројице, на Румији изнад Бара.
Црква на Румији (фото: Youtube/Stano Čulák) -
Црква на Румији (фото: Youtube/Stano Čulák)

Марковић је рекао да га "чуди да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије дозволио незаконите радове на цркви на Румији", додајући да мисли да ће се ићи "у правцу уклањања објекта".

- Инспекција је тамо. Мислим да ће се ићи у правцу уклањања објекта. Биће прекршајних пријава - најавио је он, што је међу грађанима Црне Горе који поштују МЦП протумачено да "Марковић игра како Албанци свирају".

Представници албанских политичких партија у Црној Гори, наиме, затражили су од Марковића уклањање цркве Свете Тројице са Румије, због наводног распиривања међувјерске мржње.

Црној Гори је, навео је Марковић, непотребно да Митрополија црногорско-приморска гради вјерске објекте на нелегитиман и незаконит начин, гдје год то било, па и на Румији.

- Као што за сваког грађанина важе планска документа и процедуре, то мора важити и за МЦП. Њихово духовно и световно опредјељење не може бити разлог нити чињеница која ће их ослободити од примјене закона - рекао је црногорски премијер.

Одговарајући на питање о томе шта ће држава предузети због постављања билборда у Будви којима се слави вијек ослобођења, Марковић је казао да се неће тиме бавити.

- Немојте придавати важност људима који намећу зло овој земљи. Нека Подгоричку скупштину обиљежавају сваки дан, нека гуслају од ујутру до увече - навео је Марковић.

Премијер је коментарисао и приједлог Бошњачке странке да се мијењају симболи на застави Црне Горе и истакао да Црна Гора баштини мултиетнички склад.

Бошњачка странка, према његовим ријечима, има разлога зашто то предлаже, то је легитимна иницијатива.

- Не бих посебан значај придавао томе - навео је Марковић, пренио је портал Ин4С.