latinica  ћирилица
26/10/2018 |  16:00 ⇒ 18:11 | Аутор: РТРС

Влада УСК: Кулминирали проблеми због великог броја миграната

Влада Унско-санског кантона, на данас одржаној ванредној сједници, разматрала је актуелну ситуацију узроковану мигрантском кризом.
Влада унско-санског кантона -
Влада унско-санског кантона

"Како је у посљедње вријеме на подручју Унско-санског кантона дошло до прилива већег броја миграната, него што су капацитети Кантона, кулминирали су проблеми због великог броја миграната који немају адекватан смјештај. Влада Кантона принуђена је да подузме мјере како би заштитили живот, имовину и друга права и слободе грађана Унско-санског кантона, а уједно затеченим мигрантима осигурали све неопходне услове за њихов боравак, на хуман начин", казао је премијер УСК Мустафа Ружнић.

С циљем стабилизације стања, Влада Унско-санског кантона донијела је неколико закључака.

Како наводе, Влада изражава опредјељеност да се обезбиједи пуна заштита живота и имовине грађана Кантона те пуна слобода кретања становништва на подручју УСК, стављањем у законске оквире боравак и кретање миграната који се налазе на подручју УСК, уз обавезу да се заштите и права миграната као и да се обезбиједе сви неопходни услови за њихов боравак на подручју Кантона на хуман начин достојан човјека.

Такође, Влада захтјева од Министарства безбједности БиХ да путем полицијских агенција свих нивоа власти, предузме све неопходне кораке и радње како би се спријечио транспорт илегалних миграната према подручју УСК и тиме смањио притисак на овај кантон створен приливом већег броја миграната него што су његови капацитети.

Влада УСК захтијева од Међународне организације за миграције да хитно обезбиједи смјештај за мигранте који се налазе на подручју граничног прелаза Маљевац да би се створили услови за деблокаду овог граничног прелаза.