latinica  ћирилица
26/10/2018 |  16:11 ⇒ 27/10/2018 | 21:26 | Аутор: СРНА

Васић: Група функционера у СДС-у ради по налогу страних обавјештајних служби

Потпредсједник СДС-а Костадин Васић изјавио је за Срну, "да је из Србије стигао захтјев да се изражава јединство свих релевантних политичких субјеката у Српској, али да то спречава група функционера у СДС-у коју предводе Драган Мектић, Младен Босић и Александра Пандуревић који раде по налогу страних обавјештајних служби".

"Сада је потпуно јасно да је група људи која је остала у мањини у СДС-у практично почела да спроводи одређену врсту силе по систему - ако неко неће са њима, нека иде из странке", истакао је Васић.

Према његовим ријечима, на недавној сједници Предсједништва СДС-а није разговарано о коалицији са СНСД-ом, него о евентуалним разговорима са том странком.

"Мектић је невјешто покушао да каже да ми нешто унутар странке покушавамо да урадимо. Није било разговора о коалицији. Он не може да схвати да ми не можемо да прихватимо то што он и одређена група желе да преговарају са Бакиром Изетбеговићем, Жељком Комшићем и осталима, а не са релевантним политичким субјектима из Републике Српске. Зашто не разговарати? Можда и не дође до договора", нагласио је Васић.

Он је истакао да су људи из Србије затражили да се изражава јединство свих релевантних политичких субјеката у Српској.

"Самим тиме што Мектић то неће, доказује да ради за страну службу. Он и Александра Пандуревић чуче већ мјесецима пред америчком амбасадом сваких седам дана и траже да буде забрањено политичко дјеловање Драгомиру Васићу који је био на листи за Парламентарну скупштину БиХ како би неко од њих лакше прошао", каже Васић.

Додао је да га је Мектић питао ко из Србије тражи неку врсту политичког јединства.

"Рекао сам му да не могу њему то да кажем зато што ми радимо за Републику Српску, Србију и српски народ, а он за америчку амбасаду и обавјештајну службу. Имам низ чињеница и највише бих волио да се сретнемо и да му све то кажем како треба, јер он изгледа не разумије други језик, осим овог којим ја сада причам. Не плашим се и не стидим се да кажем било шта што мислим да је тачно и за шта имам аргументе", нагласио је Васић.

Рекао је да није први почео коментарисати дешавања у СДС-у све док одређени људи нису изашли у јавност да причају.

"Најрадије не бих коментарисао човјека /Мектића/ који ничим изазван глуми високог представника унутар СДС-а, не знајући ни која је ко изборна јединица, ни ко коју изборну јединицу води, а сматра се високим представником СДС-а и мисли да може коментарисати све и свашта. Нити је потпредсједник, нити било шта друго што би му дало право да коментарише, иако смо се договорили да нико ништа не коментарише. Ако органи странке нешто одлуче има да то поштује и он и било ко други", изјавио је Васић.

Навео је да се зна да је Босић радио за њемачку обавјештајну службу.

"Само бих му поставио питање за састанке у Љубљани. Зна се да су два човјека добила задатак у ранијем периоду да разједине СДС, један је Младен Босић, други је Огњен Тадић који је отишао потпуно неславно. Младен Босић ће исто тако завршити неславно зато што је он први глумио високог представника СДС-а послије завршетка мандата предсједника странке, а сада је то очигледно Драган Мектић који узима за право себи да коментарише све живо - позицију, опозицију, странце, мигранте, економију, телевизије, штрајкове и буне. Све човјек зна. Да га је слушао у емисији, професор Стево Пашалић би га оцијенио оцјеном један минус, ето толико он зна", рекао је Васић.

Одговарајући на питање да ли је предсједник СДС-а Вукота Говедарица знао за ствари у странци о којима говори, Васић је истакао да је Говедарица поштен човјек, али осјећа неку моралну обавезу према Босићу, јер га је поставио на мјесто предсједника.

"У Изборном штабу СДС-а били су и Мектић, Пандуревићева и Босић и други. Зашто нису поднијели оставке када су видјели какав је изборни резултат? Не, него сматрају да чланови Предсједништва треба да поднесу оставке, а они ће остати да наставе да вашаре по странци. Да ли је то било коме нормално? Да Мектић има морала, први би поднио оставку на све позиције које има, а питао се за све итекако", нагласио је Васић.

Према његовим ријечима, Главни одбор СДС-а треба донијети одлуке и онда треба да се види којим ће правцем даље кренути странка.

"Ако смо изгубили изборе треба да анализирамо изборне резултате и утврдимо одговорност и мене, као и свих осталих функционера и да видимо како ћемо даље, а не да причамо о којекаквим програмима и глупостима. Главни одбор ће у недјељу све одлучити и онако како он одлучи вјероватно ће тако и бити", рекао је Васић.

Мектић је раније истакао да СДС-у није ни понуђена коалиција са СНСД-ом, без обзира што су поједини чланови странке на сједници Предсједништва веома гласно заговарали ту коалицију.

"За ту сарадњу били су потпредсједници регионалних јединица из Добоја, Бијељине, Источног Сарајева и Зворника. Они су јасно рекли да су за коалицију са СНСД-ом", истакао је Мектић, наглашавајући да је он изричито против тога.

Сједница Главног одбора СДС-а требало би да буде одржана у недјељу, 28. октобра.