latinica  ћирилица
27/10/2018 |  09:39 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

ИОМ: Отварање два центра за мигранте смањиће притисак на локално становништво

Међународна организација за миграције саопштила је да ће отварање два привремена центра за смјештај миграната у касарни Ушивак у Хаџићима и фабрици Бира у Бихаћу побољшати безбједносну ситуацију.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Координатор ИОМ-а за западни Балкан Петер ван дер Ауверерт изјавио је да отварање два привремена прихватна центра за мигранте, у чему је помоћ властима у БиХ пружио ИОМ, представља најважнији догађај након отварања хотела Седра.

- Ово неће само обезбиједити одговарајући привремени смјештај и помоћ мигрантима који путују преко територије БиХ, већ ће допринијети и смањењу притиска на локално становништво, нарочито у Бихаћу, те ће побољшати безбједносну ситуацију у погођеним заједницама - истакао је Ауверерт.

У касарни Ушивак већ је смјештено 360 избјеглица и миграната након што је центар 24. октобра отворио своја врата, а већина корисника је пребачена из Унско-санског кантона, док преостали број долази из подручја Сарајева, саопштено је из ИОМ-а.

Корисници смјештаја у касарни Ушивак су углавном мушкарци - самци, те извјестан број рањивих адолесцената, док су породице из Унско-санског кантона пребачене у Салаковац и Азилантски центар у Делијашу.

Фабрика Бира у Бихаћу се припрема да дочека прву групу од 117 миграната, који су стигли, а приоритет је дат породицама, дјеци без пратње и другим рањивим мигрантима, који су спавали у шаторима и другим импровизованим склоништима у парку у близини ђачког дома.

Бивши ђачки дом је током претходних дана надмашио своје капацитете у коме је боравило више од 1.100 појединаца, како унутар, тако и у околини зграде, што је захтијевало брзо премјештање дијела ове популације.

Међународна организација за миграције ће и у наредним данима наставити да обезбјеђује трансфер до 450 миграната у фабрику Бира, што ће, ако не буде повећан број миграната у Бихаћу, омогућити уклањање шатора око ђачког дома.

У саопштењу се додаје да су мигранти, који се премјештени у фабрику Бира, смјештени у гумене шаторе и контејнере прилагођене за зимске услове.

Сви су смјештени у некадашње фабричке х але, гдје су имали и љекарски преглед, а обезбијеђена им је храна, ћебад, хигијенске и друге основне потрепштине, док ће им Црвени крст Бихаћа осигурати три оброка дневно.

ИОМ пружа подршку властима у БиХ у проналажењу одрживих рјешења у вези са одговарајућим смјештајем за мигранте, који се тренутно налазе у Трновима у близини граничног прелаза Маљевац, недалеко од Велике Кладуше.

Ове интервенције је омогућила подршка Генералне дирекције за европску цивилну заштиту и хуманитарну помоћ и Генералне дирекције за политке сусједства и преговоре о проширењу.

Отварање два привремена прихватна центра помогли су УНХЦР и партнери из цивилног друштва.