latinica  ћирилица
27/10/2018 |  15:54 ⇒ 28/10/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

Раскол у СДС-у

Након јучерашњег упозорења потпредсједника СДС-а Костадина Васића да дио врха ове странке ради по налогу страних обавјештајних служби и спречава спрско јединство у Сарајеву, предсједник странке Вукота Говедарица Васића је избацио из странке!

Тако су турбуленције у СДС-у достигле максимум, и то дан прије сједнице Главног одбора, која се сутра одржава у Бањалуци. Након ње требало би да буде јасно - колико ће новоизабраних посланика те странке учествовати у формирању јаког српског блока у Представничком дому Парламента БиХ на челу са СНСД-ом.

Изборни фијаско на протеклим општим изборима подијелио је руководство СДС-а на струју која не жели никакве разговоре са СНСД-ом о стварању српске коалиције и све већи табор оних који су за формирање страначке делегације која ће се одазвати позиву предсједника Српске, Милорада Додика за разговаре о српском савезништву.

Након неколико изјава у јавности чланова Главног одбора, предсједник СДС-а Вукота Говедарица је повукао и први потез и искључио је из чланства Костадина Васића, због, како су навели, теже повреде Статута Српске демократске странке, односно изношења у јавност неистина и дезинформација и наношења озбиљне штете интересима Српске демократске странке.

"Недопустиви су иступи у јавности које је Васић направио, идентични онима које режим годинама користи када спинује и лажно отпужује Српску демократску странку. Такви иступи представљају грубо кршење Статута и Дисциплинског правилника Српске демократске странке и неће бити толерисани, и као такви представљају подршку режиму који настоји да у Републици Српској успостави диктатуру и страховладу", истиче Говедарица.

Васића није изненадио овај потез Говедарица, који каже да је он и раније упозоравао на овакво понашање и доношење оваквих и сличних одлука. За њега је ово наставак губитничке политике Младена Босића и преосталих првака који по његовим ријечима ведре и облаче у овој политичкој партији.


"Очигледно је да сам ја ударио на право мјесто и да сам прозвао људе који су одговорни за све оно што се у задњих десет година дешавало у СДС-у. Наравно, они су повукли један логичан потез, а то је да искључе 20 људи у континуитету и на крају, резиме читаве приче, да ће на крају остати само њих четворо у странци, Драган Мектић, који није стварао СДС, Младен Босић, који није стварао СДС и Александра Пандуревић, која је дошла из ПДП-а и ко зна одакле", наводи Костадин Васић, смијењени потпредсједник СДС-а.

Васић је, подсјећамо, јуче поручио да јединство политичких субјеката у Српској спречава група функционера у СДС-у, коју предводе Драган Мектић, Младен Босић и Александра Пандуревић. Њих троје, тврди Васић, то раде по налогу страних обавјештајних служби. Додао је да га је Мектић питао ко из Србије тражи неку врсту политичког јединства.


"Рекао сам му да не могу њему то да кажем зато што ми радимо за Републику Српску, Србију и српски народ, а он за америчку Амбасаду и обавјештајну службу. Имам низ чињеница и највише бих волио да се сретнемо и да му све то кажем како треба јер он изгледа не разумије други језик, осим овог којим ја сада причам", наглашава Васић.

Још један члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица каже да чланови Предсједништва СДС-а, који се залажу за разговоре са СНСД-ом и осталим партијама када је у питању интерес Републике Српске и српског народа у БиХ, имају снажну подршку Београда и Српске православне цркве.

"Једна већина чланова Предсједништва СДС-а је на прошлој сједници заузела став да треба разговарати са свима и ја сам лично за то да се разговара и са СНСД-ом и са осталим партијама када је у питању интерес Српске и српског народа. За ове потезе имамо снажну подршку Београда и Српске православне цркве да се ради на приближавању народа, да се што мање манифестује подјела у народу и умање пукотине које су настале", рекао је Бјелица.

У каквој атмосфери ће се водити сутрашња расправа међу члановима ГО СДС тешко је предвидјети.

Према писању београдских Вечерњих новости Говедарица би могао да изазове раскол у партији, у покушају да се одржи на садашњој позицији и спријечи стварање српске коалиције са СНСД-ом у парламенту БиХ.

Лист такође тврди да Говедарица уочи сутрашњег засједања Главног одбора СДС-а у Бањалуци, на којем се "важе" одлука о савезу са СНСД-ом, намјерава да уз помоћ неколико оданих људи изведе дио чланства на улице како би се направио притисак на чланове Главног одбора да не подрже "формирање фронта који би у Сарајеву био брана за растакање Републике Српске"