latinica  ћирилица
27/10/2018 |  19:08 ⇒ 28/10/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

Да ли ће два нова кампа ублажити изузетно тешку ситуацију са мигрантима?

Да ли ће отварање два нова мигрантска кампа, бар мало ублажити изузетно тешку ситуацију у Унско-санском кантону, сада нико са сигурношћу не може да тврди.

Премјештање миграната који су били смјештени у шаторима код Ђачког дома у Борићима, настављено је и данас.

Њихова нова адреса су хале Бире. Прву ноћ у Бихаћу,а да то није под ведрим небом, провешће и двадесетчетверогодишњи Фазелемин из Авганистана.

- Овдје је много хладно и сада идем одавде у два километра удаљен камп, само то желим - да идем у камп, прича Фазелемин.

Исто говори данас у Бихаћу још један Авганистанац. Санаола је под шаторима у Борићима провео три седмице.Одлази у мигрантски камп у Биру.

- Дошли смо због тога што су нам рекли да ћемо имати нови камп, нисмо овдје имали ништа, рекли су да ћемо сада имати  собе и купатило, то је оно што очекујемо - каже Санаола.

Прилив нових миграната у Бихаћ тренутно је заустављен.Бира је каже,Шухрет Фазлић привремено рјешење,док се не заврше планирани радови на адаптацији Ђачког дома у Борићима.

- Сад кад се заврше радови они би се требали вратити, како ће се ситуација даље одвијати хоће ли се успјети зауставити овај талас миграната који долази преко Дрине, хоће ли се број повеећати или смањити то није до нас, ми се морамо носити са овим што имамо у Бихаћу - наводи градоначелник Бихаћа.

За разлику од миграната у Бихаћу још једну ноћ под ведрим небом у шаторима, провешће мигранти надомак граничног прелаза Велика Кладуша - Маљевац.

И док се у Бихаћу ситуација бар мало нормализује у Великој Кладуши чини се да се заоштрава. Наиме,овдје су данас на границу дошли привредници,јер управо кажу они због цијеле ситуације трпе највеће губитке.

Због затвореног граничког прелаза извозно орјентисани привредници,ако овако мигранти наставе, биће приморани да отпуштају раднике.Како би спасили што се спасити може,покушали су данас да преговарају са мигрантима.

Понудили су им привредници финансијску или било коју другу подршку,само да ослободе простор уз границу, јер роба на извоз чека.

- Представници су рекли да су разговарали са преосталим лицима и да су њима дали на вољу ко жели да напусти, а ко жели да остане и да су они сви одлучили до даљњенг да остану, они хоће у Европу и они вјерују да ће у томе успјети. Сви покушаји уразумљивања здравствено економски и хумано , нису дали резултате - напомиње Ибрахим Ђедовић, предсједник удружења привредника Велика Кладуша.

Негодују и гости из региона,који су често долазили у Велику Кладушу. Данас су били приморани да користе други гранични прелаз. Пут, кажу, није био као прије.

У граничној полицији БиХ истичу да су створени услови са њихове стране за отварање граничног прелаза Велика Кладуша – Маљевац, али све даље одлуке су на страни Хрватске. До тада по свему судећи због мигрантске воље трпиће привредници, који су сутра за дванаест часова најавили мирне протесте у Великој Кладуши.