latinica  ћирилица
28/10/2018 |  13:30 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Протест привредника због блокаде прелаза Маљевац

У Великој Кладуши данас се окупило неколико десетина привредника да би изразили незадовољство блокадом граничног прелаза Маљевац, код којег је већ пети дан око 200 илегалних миграната који желе да пређу у Хрватску.
Велика Кладуша, прелаз Маљевац - Фото: РТРС
Велика Кладуша, прелаз МаљевацФото: РТРС

Предсједник Удружења привредника општине Велика Кладуша Ибрахим Ђедовић рекао је да је локална привреда наслоњена на извоз, те да привредници свакодневно трпе енормну штету, што ће их довести у ситуацију да почну отпуштати раднике.

Ђедовић је додао да су привредници покушали разговарати са мигрантима код прелаза Маљевац и објаснити им да због њихове блокаде трпе велику штету, преносе федерални медији.

"Ми их разумијемо, а покушали смо да они, као људи, разумију нас. Ово нема везе ни с властима нити против власти. Разговарали смо као људи и привредници", рекао је Ђедовић.

Он је додао да ће мигранти са граничног прелаза милом или силом морати отићи, јер је Хрватска јасно рекла да нема проласка и нема отварања границе док су они ту.

Према подацима Граничне полиције БиХ, с обзиром на то да су мигранти помјерени стотину метара од граничног прелаза, саобраћај би могао бити успостављен, али Гранична полиција Хрватске још не дозвољава отварање Маљевца путнички и теретни саобраћај.

Представници Удружења привредника општине Велика Кладуша јуче су са припадницима Међународне организације за миграције посјетили мигранте на граничном прелазу Маљевац, гдје су им понудили новчану и другу помоћ, а заузврат тражили од њих да се повуку са прелаза.