latinica  ћирилица
29/10/2018 |  14:53 ⇒ 15:22 | Аутор: СРНА

Асоцијација Ствараоци Републике Српске: СДС и СНСД да ријеше несугласице

Асоцијација Ствараоци Републике Српске позвала је данас на слогу српског народа у Српској, те апеловала на СДС и СНСД да се што прије састану и ријеше међусобна неслагања, предложивши да затраже став првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике Српске - Фото: СРНА
Пале: Асоцијација Ствараоци Републике СрпскеФото: СРНА

"Као и у свакој ситуацији гдје стоје непомирљиви ставови о великим вриједностима, потребна је арбитража неког ауторитета. Пошто је ријеч о судбоносним питањима за Републику Српску, као и за СДС, предлажемо да се затражи став о овом питању од првог предсједника СДС-а и председника Републике Српске Радована Караџића", наводе из Асоцијације и истичу да Караџићев став може прибавити предсједник СДС-а, али и да то може бити остварено на друге начине.

Асоцијација Ствараоци Републике Српске наводи и да је на располагању да буду посредник у дијалогу ако за то буде постојала потреба. 

Ствараоци Републике Српске вјерују да ће њихови насљедници "имати мудрости и памети да елиминишу нерационалности и врате се изворним принципима странке коју су им оставили и изграде Републику Српску".

У саопштењу се оцјењује да су, иако су у најави сједнице Главног одбора СДС-а биле пласиране информације о расколу и продубљивању унутарстраначких разлика у СДС-у, охрабрујући усвојени закључци.

"Најважније је да нису затворена врата разговорима и проналажењу пута за успостављање слоге међу српским политичарима", сматра Асоцијација Ствараоци Републике Српске.

Наводи се да наспрам ових закључака, са стране долазе врло штетни и дисонантни тонови, који несвјесно поткопавају српско јединство и стабилност СДС-а.

Асоцијација упозорава да су "посебно штетне квалификације упућене оснивачима СДС-а, као што су Милован Бјелица, Соња Караџић Јовичевић или значајним људима као што су Мићо Мићић или Костадин Васић, у чију вјерност и оданост СДС-у нико нема право да сумња" и истиче да су "сви они само забринути за странку због стања у коме се налази, и свако на свој начин ту забринутост испољава".

"Погрешно је, што се готово плебисцитаран захтев грађана Републике Српске за слогу међу странкама, којима је Република Српска на срцу, назива коалицијом. Није ријеч о коалицији јер се коалиције не склапају ради вршења власти и подјеле привилегија које даје, него о преузимању одговорности за Републику која је изнутра и споља угрожена", наводи се у саопштењу.

Асоцијација Ствараоци Републике Српске је у својој Декларацији о српском националном јединству у постизборном времену, позвала двије водеће странке - СДС и СНСД, да нађу пут помирења, и том захтјеву сада додаје да се "тражи пут помирења и у БиХ".

У супротном, истичу из Асоцијације, тешко ће било која странка наћи ријечи оправдања да је спремна направити, управо, коалицију са странкама из ФБиХ, а одбија било какву сарадњу са странкама којима је очување Републике Српске на првом мјесту.

Одбијањем сарадње, игнорише се воља најмање половине српског народа који је "другој страни" дао повјерење а, такође, погрешан је наставак политике доношења одлука о смјенама у СДС-у, сматрају у Асоцијацији Ствараоци Републике Српске.

Из Асоцијације сматрају да "није срећан начин на који је Костадин Васић изразио своју забринутост за СДС и Републику Српску" јер је требало да сачека сједницу Главног одбора СДС-а и да прво о својим сазнањима упозна страначке другове.

"Посебно је требало да буде свјестан да се налазимо у окружењу у коме је лаж постала вид професије и да свака тешка квалификација има за циљ да се некоме науди. Васић је направио грешку, али неопходно му је грешку опростити. Ријеч опроштај умјесто ријечи казна, или умјесто доношења одлука - проналажење рјешења - красиле су некада СДС. То је најдрагоценија вриједност у једној демократској странци. Посебно смо ми у СДС-у на то били поносни", наводи се у саопштењу.

Асоцијација оцјењује да није срећна изјава ни да СДС треба чекати на позив СНСД-а за разговор о коалицији.

СДС-у, кажу они, не треба коалиција са СНСД-ом, него подјела одговорности за Републику Српску, како на нивоу БиХ, тако и у Републици Српској, и зато би позитивно била оцијењена иницијатива предсједника СДС-а Вукоте Говедарице да позове СНСД и затражи разговор о политичком помирењу и преузимању одговорности за Републику Српску.

"За разлику од Републике Српске, склапати коалиције потребно је на нивоу БиХ, и то са СДА и ХДЗ-ом, као легитимним представницима друга два народа. То је једини начин одржања мира и напретка, јер некада у БиХ, а данас у Републици Српској, политичко јединство се никад није могло направити математичком радњом збрајања, него дијељења, и то, између легитимних народних представника", наводи се у саопштењу.