latinica  ћирилица
30/10/2018 |  07:19 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Први летови компаније Рајанер са бањалучког аеродрома

На бањалучки аеродром слетио је први авион компаније Рајанер на линији Стокхолм-Бањалука-Стокхолм. Одлетио је за Стокхолм око 11.15 часова.

Летови највеће нискобуџетне авио-компаније у Европи, организовани су и за Брисел и Меминген.

Свечаном дочеку првог лета авиона присуствовали су премијерка Српске Жељка Цвијановић, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, министар трговине и туризма Предраг Глухаковић, амбасадор Ирске за БиХ са сједиштем у Љубљани Мајлс Гирен, директор Аеродрома "Бањалука" Душко Ковачевић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић и начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Премијерка Српске рекла је да је сарадња са авио-компанијом Рајанер и успостављање авио-линија са бањалучког аеродрома од огромног значаја за Српску и Бањалуку, јер ће бити додатно отворени према европским дестинацијама.

- Задовољство ми је што данас присуствујем великом догађају. Ово значи много за све наше људе, привреднике, туристе и у складу је са напорима које смо улагали у претходном периоду да би летови били успостављени - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да постоје и друге авио-компаније које су заинтересоване да сарађују са Републиком Српском.

- Корак по корак се отварамо и ширимо. Задовољна сам што ово дефинитивно јесте велика ствар за Бањалуку. Ово је почетак и очекујем да ће Аеродром живјети сасвим другачији живот, као и велике користи за цијели овај крај, јер ће бити укључене и услужне дјелатности - додала је Цвијановићева.

На бањалучки аеродром слетио први авион Рајанера (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Министар саобраћаја и веза Српске нагласио је да је Влада Српске уложила новчана средства у модернизацију Аеродрома.

- Поносан сам што присуствујемо нечему што смо давно планирали. Сада имамо модеран објекат, иако још све није завршено. Влада ће и даље улагати у развој овог аеродрома и вјерујем да ћемо проширити сарадњу са Рајнером, али и осталим компанијама - рекао је Трнинић.

Он је додао да је план да бањалучки аеродром има 100.000 путника годишње.

Маховљани-Рајанер (Фото: РТРС)

Директор Аеродрома "Бањалука", оцијенио је да је ово велики дан за бањалучки Аеродром.

- Ово је историјски тренутак за наш аеродром. Најважније је да наши грађани имају могућност да лете са нискотарифним компанијама према европским дестинацијама - рекао је Ковачевић, који је захвалио Влади Српске на свему што је учинила да би летови били успостављени.

На бањалучки аеродром слетио први авион Рајанера (Фото: РТРС)

Градоначелник Бањалуке оцијенио је да је ово снажна претпоставка за развој Бањалуке.

- О овоме смо разговарали неколико година и сада имамо везу са три европске дестинације, што је претпоставка за развој привреде и туризма - навео је Радојичић.

Пилот Владимир Милићевић рекао да је лет протекао мирно и трајао два часа и двадесет минута.

Извршни директор продаје и маркетинга авио-компаније Рајанер за Европу Ивана Хајнс рекла је да ова компанија пушта у продају карте из Бањалуке од само 9,99 евра за летове од новембра ове до јануара наредне године.

РТРС/СРНА