latinica  ћирилица
30/10/2018 |  17:39 ⇒ 31/10/2018 | 09:19 | Аутор: РТРС

Мигранти измјештени са прелаза у Великој Кладуши, граница деблокирана (ФОТО)

Припадници МУП-а Унско-санског кантона, уз асистенцију Граничне полиције БиХ измјестили су мигранте са прелаза Маљевац. Око 150 их је аутобусима превезено у халу код Велике Кладуше, гдје ће бити смјештени у наредних неколико дана. Гранични прелаз поново је у функцији.

Око 16 часова на Гранични прелаз Маљевац стигле су јаче полицијске снаге и специјалне јединице Унско-санског кантона. Након преговора, мигранти су пристали да буду измјештени и мирно, без инцидената ушли су у аутобусе. Под полицијском пратњом, превезени су у халу предузећа "Мирал" у непосредној близини Велике Кладуше. Ријеч је о условном објекту, чији је капацитет око 250 људи.

Ово је одлучено након састанка премијера УСК и кладушких привредника, који су прије неколико дана протестовали уз образложење да им је блокада прелаза нанијела вишеструку штету. Због тога што нису могли да користе прелаз Маљевац, ишли су на алтернативне, много даље прелазе.

Грађани Велике Кладуше забринути су због присуства миграната. Свакодневно се догоди око 20 провала у куће и станове, а број кривичних дјела рапидно се повећава доласком хладнијих дана. 

Мигранти ће у хали у Великој Кладуши остати до даљњег. Гранични прелаз Маљевац сада је проходан. У блокади је био неколико дана, јер су са хрватске стране поручили да неће отварати прелаз док мигранти не буду помјерени на већу удаљеност од државне границе.

Измјештени мигранти (фото:Radio Velika Kladuša)

Гранични прелаз Велика Кладуша-Маљевац између БиХ и Хрватске од вечерас је поново у функцији након седам дана блокаде.

Недуго након што су измјештени мигранти, који су претходних седам дана боравили у импровизираном шаторском насељу на самом граничном прелазу, граница је отворена за саобраћај, јавио је портал "Кликс".

На улаз у БиХ чека се до 30 минута.