latinica  ћирилица
01/11/2018 |  09:09 | Аутор: СРНА

Сјећање на ослобођење Београда од аустроугарске окупације у Првом свјетском рату

На данашњи дан 1918. године Београд је ослобођен од аустроугарске окупације у Првом свјетском рату.
Београд - Фото: РТРС
БеоградФото: РТРС

Прва армија Војске Краљевине Србије под командом војводе Петра Бојовића ушла је тријумфално у пријестоницу само мјесец и по дана од пробоја Солунског фронта.

Послије налета Дунавске, Моравске и Дринске дивизије, већ ујутро 1. новембра на улицама Београда појавили су се први комити, а потом је у град ушао коњички ескадрон Дунавске дивизије и избио на Калемегдан.

Већ око 13.00 часова посљедњи окупаторски војници напустили су Београд, рушећи мостове, а око 15.00 часова Моравска и Дунавска дивизија нашле су се на линији Велики Врачар-Бањица-Топчидер и Баново Брдо, чиме је Београд био званично ослобођен.

Након ослобођења, Београд је постао пријестоница Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а 21. децембра 1920. године град је добио Крст витеза Легије части за држање у рату.

Свечана академија поводом обиљежавања 100 година од побједе у Првом свјетском рату биће одржана вечерас у 20.00 часова у Центру "Сава".

Предвиђено је да у оквиру манифестације "Дани сјећања" први школски час у београдским школама буде посвећен овом значајном догађају и ослободиоцима Београда.