latinica  ћирилица
01/11/2018 |  11:19 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

За лијечење дјеце у иностранству издвојено 1,7 милиона марака

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, до сада је одобрио захтјеве за лијечење 49 дјеце за шта је издвојено 1,7 милиона марака, изјавила је за Срну директор овог Фонда Јасминка Вучковић.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

Вучковићева је навела да је за четворо дјеце неколико пута продужавано лијечење у болницама, а да је у процедури још 14 захтјева за лијечење.

- То значи да је документација запримљена и прегледана и да је установљено да нешто од докумената недостаје. Најчешће су то конзилијарна мишљења клиника, које су дале приједлог за лијечење дјеце у иностранству и очекујем да ћемо у наредном периоду, чим добијемо допуну документације, то ријешити - рекла је Вучковићева и додала да се већи број захтјева односи на генетска испитивања.

Додала је да постоји и одређен број захтјева који нису одобрени, јер нису у складу са законом.

- То су случајеви за које се установило да нису исцрпљене све могућности лијечења у здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања има потписан уговор, или су то оне услуге које се односе на рефундацију трошкова који нису у надлежности Фонда солидарности - рекла је Вучковићева.

Она је истакла да је одређени број дјеце завршио лијечење и да се добро осјећају.

- То представља највећу радост и нас у Фонду, али и цјелокупне заједнице која издваја средства за лијечење дјеце у иностранству - рекла је Вучковићева.

Према њеним ријечима, дјеца се најчешће упућују на клинике у Турску, Италију, Швајцарску и Енглеску.

Вучковићева истиче да на рачунима Фонда тренутно има око 4,6 милиона евра и око 28.000 швајцарских франака.

Подсјетила је да се у сврху финансирања Фонда солидарности од нето плата издваја 0,25 одсто, док се из буџета Владе, општина и градова Републике Српске издваја 0,025 одсто.

Када је ријеч о наводима у медијима да локалне заједнице не извршавају своје обавезе за Фонд солидарности, Вучковићева је изразила увјерење да ће оне до краја године то и урадити.

- Знамо да постоје и локалне заједнице, које имају мале буџете, па би њихове мјесечне или тромјесечне уплате биле ниске, можда чак на нивоу провизије које банке узимају, тако да сам сигуна да ће оне извршити своју обавезу до краја године - рекла је Вучковићева.

Према њеним ријечима, 24 локалне заједнице редовно уплаћују своје обавезе, док их је одређен број уплатио комплетан износ.

- Динамика уплаћивања по основу личних доходака је стабилна од самог почетка и постоје само спорадични захтјеви који се односе на ослобађање од плаћања тих доприноса - рекла је Вучковићева.

Она је најавила да је у процедури и успостављање хуманитарног броја компаније М:тел, на молбу грађана који не могу да увијек издвајају од личног дохотка, али који, када буду могли, желе да уплате позивом на овај број.