latinica  ћирилица
01/11/2018 |  18:22 ⇒ 02/11/2018 | 08:02 | Аутор: РТРС

Јеринић за РТРС: Добојски СДС улази у власт на нивоу Српске и БиХ

На сједници Скупштине Градског одбора СДС-а једногласно je одлучено да ће носиоци посланичких мандата из Добоја из Изборне јединице пет у Народној скупштини Републике Српске Небојша Марић, Данијел Јошић и Нина Букејловић подржати скупштинску већину.

Члан Градског одбора СДС-а Добој Борис Јеринић рекао је да ће Обрен Петровић који је добио мандат у ПС БиХ, прихватити позив новоизабраног српског члана Предсједништва Милорада Додика за формирање патриотског блока.

"Ми смо Градски одбор СДС-а који је на протеклим изборима имао најбољи резултат. Не бјежимо од својих органа и због озбиљности ситуације и забринутости у СДС данас смо одржали сједницу скупштине ГО у Добоју и имали смо три тачке дневног реда. Међу њима је била и анализа изборних резулатат гдје смо констатовали да смо остварили побједу за сва четири нивоа власти. Изабрали смо у Парламент БиХ Обрена Петровића који је уједно и предсједник градске организације и у НС РС три посланика. Два са највећим бројем појединачних гласова, Небојшу Марића и Данијела Јошића и Нину Букејловић, компензациони мандат", истакао је Јеринић за РТРС.

Јеринић је додао да су задовољни резултатом који су остварили на протеклим изборима и да им је Скупштина ГО СДС-а пружила пуну подршку.

"Наша одлука коју смо донијели тај дан је била исправна, јер нисмо хтјели да доживљавамо понижења која су кренула од самог почетка сједнице гдје су нас на улазу људи дочекивали са питањима "Чији сте ви". Ја сам члан СДС-а, не знам чији су они и ко их је довео тамо да могу држати транспаренте против истакнутих функционера СДС-а. Не само против Обрена Петровића, већ и Милована Бјелице, Миће Мићића и осталих функционера СДС-а. Откуд право појединцима да направе онакав дочек једном органу који је требао да донесе одлуке о томе куда странка даље треба да иде", нагласио је Јеринић.

Рекао је да је био један од иницијатора да се одржи сједница ГО СДС-а што прије.

"Мислим да је требала бити одмах иза Предсједништва. Требала је бити у сталном засједање док не изађемо из овог проблема који имамо. А имамо проблеме зато што је ово један од најлошијих резултата у историји СДС-а гдје смо освојили свега 16 мандата у НСРС", додао је.

Члан ГО СДС Добој додао је да Скупштина позива на одговорност и тражи хитно спровођење пријевремених унутарстраначких избора како би се избјегле даље посљедице за странку због лошег руководства.

СДС је у Изборној јединици 5 остварио најбоље изборне резултате. Са тог подручја у нови, 10. сазив НСРС, улазе три посланика СДС-а, што је уједно, Изборна јединица која је дала највише посланика СДС-у.

"Они су добили највеће повјерење грађана Добоја и радиће у интересу Града Добоја, Републике Српске и то је оно што је њихов задатак. Добили су од Скупштине, као највећег органа, ту подршку. Да буду дио власти у Сарајеву, да штите првенствено интересе Града Добоја, као и Републике Српске", рекао је Јеринић.

Јеринић је рекао да СДС треба да воде људи који имају иза себе резултате и да они буду водиља у ком правцу треба да иде Српска демократска странка.

"Понижавајуће је слушати оне који су седма или осма политичка опција у својим локалним заједницама како критикују и нападају оне људе који стално раде и побјеђују, те да се то више неће трпити, посебно јер такви нису снага која ће СДС вратити на побједничку сцену", рекао је Јеринић.

Рекао је да послије напуштања сједнице у Бањалуци чланови добојског Главног одбора нису добили позив за разговор са Вукотом Говедарицом и додао да у складу са статутарним одредбама странке постоји могућност распуштања добојског СДС-а.

"Да ли људи који побјеђују, који су побиједили на сва четири нивоа, који су му донијели побједу и у Добоју, не заслужују да буду у СДС-у", рекао је Јеринић и навео да ће се испоштавити одлука Централне изборне комисије БиХ у вези са Нином Букејловић која је ушла у Народну скупштину Републике Српске преко компензационог мандата, изјаснивши се да је Бошњакиња.