latinica  ћирилица
02/11/2018 |  18:14 ⇒ 03/11/2018 | 09:48 | Аутор: СРНА

Петронијевић: Није искључено да се умијеша и Савјет безбједности УН

Један од правних заступника Радована Караџића, адвокат Горан Петронијевић изјавио је данас Срни да тренутно не постоји судско вијеће Механизма у Хагу које ће одлучивати по жалби Радована Караџића, а да није искључено да се у цијели проблем умијеша и Савјет безбједности УН.
Горан Петронијевић (Фото:спутњик) -
Горан Петронијевић (Фото:спутњик)

"У овом овом тренутку имате потпуни колапс, што би наш народ рекао, нит се зна ко пије, а ко плаћа и очекујемо исход свега тога. Није искључено да се и Савет безбедности умеша у овој проблем, јер ми у овом моменту немамо веће које ће одлучивати по жалби на пресуду Караџићу", навео је Петронијевић.

Он је рекао да у овом тренутку постоје два различита вијећа која би требало да одлучују по жалби Караџића.

Петронијевић је оцијенио да то говори да у Хашком трибуналу постоји озбиљан проблем.

Тужилаштво Механизма затражило је 25. октобра изузеће судије Жана Клода Антонетија из одлучивања о захтјеву Караџића да се из његовог жалбеног вијећа изузме судија Вилијем Секул, којег је на то место именовао предсједник Механизма Теодор Мерон, који се претходно сам изузео из Караџићевог жалбеног вијећа на захтјев одбране.

Петронијевић је подсјетио да је одбрана ставила захтјев за изузеће и искључење Мерона из случаја, објаснивши да искључење значи да не одлучује ни о чему што се тиче овог поступка.

Према његовим ријечима, ако је неко пристрасан да буде судија, онда не може одлучивати ни као предсједник суда.

РТРС је раније пренио да су се судије у Хагу подијелиле у случају Караџића, тако да се његов процес практично поцијепао, будући да су донесене двије супротне одлуке и да се не зна ко ће му правоснажно пресудити.

Судија Антонети усвојио је захтјев одбране и искључио је из Жалбеног вијећа судију Ива Нелсона Роса, кога је као своју замјену поставио предсједник суда Теодор Мерон.

Проучавајући документацију, Антонети је утврдио да Мерон неспорно изгледа као пристрасан судија у Караџићевом поступку, пошто је у другим процесима означио Караџића као учесника злочиначког подухвата током рата у БиХ.

Због тога, каже Антонети, Мерон не може да поступа у Караџићевом случају, нити може да именује своју замјену.

Истовремено, судско вијеће је протумачило да Мерон, као предсједник суда, има право да поставља судије у жалбена већа и одбацило је захтјев одбране за његово потпуно искључење из Караџићевог поступка.

Судско вијеће је одбацило и други захтјев одбране за изузеће због пристрасности судије Вилијема Секулеа, уз образложење да је требало да буде поднесен раније и да је неправилно упућен судији Антонетију, као другом по надлежности, послије Мерона.

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због, како је наведено у пресуди, геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у БиХ 1992-1995. године.

Жалбени поступак у његовом случају ушао је у поодмаклу фазу, али се због нових околности и утврђивања које ће судско вијеће одлучивати о жалбама, с њим застало.