latinica  ћирилица
02/11/2018 |  18:45 ⇒ 03/11/2018 | 08:20 | Аутор: РТРС

Рампа дигнута док возови пролазе - снимци из Залужана упозоравају

Пружни прелаз у бањалучком насељу Залужани, протеклих дана у жижи јавности. Све због неодговорног радника, тако бар тврде у Жељезницама, који се није појавио на послу. Због тога рампа која регулише саобраћај на овом прелазу у протеклих пет дана чак два пута није спуштена у моментима наиласка возова. Радник је суспендован, а мјештани страхују да ли је тиме проблем и ријешен.

Прича која се крије иза фотографија воза који прелази преко саобраћајнице у тренуцима док је рампа подигнута, које већ данима круже друштвеним мрежама, нимало није безазлена. Због радника који се није појавио на послу, тако бар тврде у Жељезницама Српске, рампа је остала подигнута. Пуком срећом нико није страдао.

За овај проблме, кажу мјештани, надлежни већ годинама знају. Ипак и поред бројних ургенција, до сада нико није реаговао.

- Смијешно је да у 21. вијеку радник курбла на тај такозвани точак да би спустио рампу. То треба ријешити аутоматски, рекао је Радивој Шушњар, предсједник МЗ Залужани.

У Жељезницама сву кривицу сваљују на радника, који се није појавио на послу. Он је кажу суспендован. Ипак увјеравају да саобраћај није био угрожен. По њиховим ријечима, сви возови су обавијештени да се зауставе прије преласка преко тог путног прелаза, што је, кажу и учињено.

- Подигнута рампа није знак за узбуну јер жељезнице поступају по закону и заустављају возове, али јесте разлог да подсјетимо возаче друмских возила да поштују сигнализацију која их обавјештава да се приближавају пружном прелазу, да смање брзину и да се зауставе на знак стоп, истакла је Нада Савић Стевановић, портпарол Жељезница Републике Српске.

Пружни прелаз у Залужанима, један је од најфреквентнијих у Републици Српској. Када би ручно спуштање рампе могло да буде замијењено аутоматским, још је непознато. У Жељезницама тврде, планирано је у вријеме редовног ремонта пруге.