latinica  ћирилица
05/11/2018 |  14:15 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Ђокић: Продајом "Љубије" желимо да оживимо производњу у Приједору

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је за Срну да је циљ Владе Српске да продајом државног капитала у Рудницима жељезне руде (РЖР) "Љубија" допринесе оживљавању рударске производње на подручју Приједора.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"Наш најважнији циљ, када је ријеч о РЖР `Љубија`, јесте да дође до обнављања и развоја производње на подручју рударског басена Приједор, а посебно оживљавања производње у Љубији. То нам је стратешки интерес и немамо другог пута да би до тог циља дошли осим приватизације државног капитала кроз коју желимо да подстакнемо ново инвестирање у РЖР `Љубија`", нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, оживљавањем производње у руднику у Љубији доћи ће до економског раста у приједорској регији и повећања активности "Жељезница Републике Српске", којима Влада жели да помогне да буду стабилно предузеће и да боље послује, укључујући низ других партнера у рад новог рудника.

Желећи да допринесе развоју привреде и имајући у виду да је рударска производња у Приједору била носећа привредна активност од које је град живио и развијао се, Ђокић је истакао да је Влада Српске донијела закључак да 10 одсто износа за који ће бити продате акције РЖР "Љубија" буде усмјерено граду Приједору за подстицај развоја привредних активности.

"То је одговоран однос Владе према Приједору и грађанима. Они ће добити додатни износ новца који сигурно никада не би имали ако би ово предузеће наставило да послује у овом облику. То би био изузетак да једна локална заједница добије толико новца", рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да купац акција не улази у тај процес да би ове хартије од вриједности имао у документацији, него да би искористио своје учешће у предузећу и кренуо у инвестирање.

"Рударска производња продајом акција РЖР `Љубија` не може бити угрожена, већ може бити угрожена само ако постојећи концесионар који врши експлоатацију минералних сировина `Арселор Митал` буде толико дрзак да иде на одмазду према Српској због тога што допушта да те акције буду продате", каже Ђокић.

Према његовим ријечима, учињено је све да би било показано велико разумијевање и према садашњем партнеру Владе - "Арселор Миталу" и да та компанија сада има све услове да купи акције.

"Било би можда и најбоље рјешење да то купе они и да наставе да развијају производњу, што су до сада одбијали. Ако `Арселор Митал` купи акције, он неће моћи да их држи као мртав капитал, већ мора да покрене производњу у Љубији. То нам је циљ, а не да се инатимо и улазимо у спорове и сукобе с том компанијом", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, Влада жели да подстакне ову компанију да пружи допринос развоју производње и да се не деси да експлоатацијом на лежишту у Омарској престане рударска производња јер ће тај рудник бити затворен за неколико година.

"Али, ако не буду они купци, биће неко други ко неће улагати новац да би имао мртве акције као што су оне данас", напоменуо је Ђокић.

Коментаришући неуспјеле покушаје приватизације државног капитала у РЖР "Љубија", Ђокић је рекао да му је жао што тај посао није завршен када је започет.

"Вјерујем да је то била најбоља могућа понуда коју смо могли имати за акције скоро мртвог предузећа. РЖР `Љубија` је 2004. године утапањем у `Арселор Митал Приједор` као заједничко предузеће изгубила смисао и практично је то предузеће тада угашено. Оно је остало само у евиденцијама, има нешто мало имовине и дјелатности. Оно се сада бави производњом шампињона или услугама које немају везе с рударством. То предузеће мора да прође власничку трансформацију коју смо тада започели", истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да је раније постојала понуда вриједна 92 милиона КМ за акције "мртвог" предузећа, да у развој рударске производње на подручју Љубије буде инвестирано 56 милиона КМ и да се у року од три године добије 300 нових радних мјеста.

"Рудник у Љубији не ради од 1992. године и имали смо прилику да оживимо производњу за кратко вријеме. Ефекти које смо могли да остваримо били су изузетни, нажалост, није било разумијевања за то. И даље имамо проблем с тим предузећем и због тога се Влада одлучила да настави поступак методом продаје акција путем берзе која је једина остала на располагању", каже Ђокић.

Он вјерује да се може добити понуда, али да она вјероватно неће имати ранију вриједност, те додао да би био веома срећан када би се појавио неко ко је спреман да толико плати.

Управа Инвестиционо-развојне банке Републике Српске донијела је одлуку о продаји 64,99 одсто капитала у РЖР "Љубија" путем посебне аукције на Бањалучкој берзи која ће бити одржана 17. децембра 2018. године.

Номинална вриједност пакета акција који је понуђен на продају износи 33 милиона КМ, односно једну марку по акцији. Одлуком о продаји дефинисано је да је почетна цијена 2,0912 КМ по акцији, односно да је вриједност комплетног пакета 69,02 милиона марака.

Посљедњи покушај продаје државног капитала у РЖР "Љубија" пропао је 17. маја 2017. године када Народна скупштина Републике Српске није усвојила одлуку о давању сагласности на одлуку Владе Српске о продаји 64,99 одсто акција основног капитала методом непосредног одабира купца.

Компанија "Израел инвестмент група" раније је за куповину 64,99 одсто акција основног капитала РЖР "Љубија" доставила понуду вриједну 92 милиона КМ, а "Арселор Митал" је за исти пакет акција нудио 63,3 милиона КМ.