latinica  ћирилица
06/11/2018 |  07:46 ⇒ 10:50 | Аутор: БЕТА

Лужички Срби желе да формирају свој парламент у Њемачкој

Лужички Срби формираће свој аутономни парламент, који су изабрали на референдуму, саопштила је Европска слободна алијанса (Еуропе Фрее Аллианце)
Лужички Срби (Фото:facebook.com) -
Лужички Срби (Фото:facebook.com)

"Лужички Срби  искористили су своје право на самоопредјељење: тражили су демократски легитимисан парламент - Српски Сејм о којем су у понедјељак гласали на добровољном референдуму. Циљ избора је да омогући Лужичким Србима право на самоопредјељење у културним и образовним питањима, вољу да преузму одговорност и  на тај начин да учествују у креирању своје будућности", наводи се на Фејсбук страници ЕФА.

Додаје се да су избори одржани "под међународним надзором и присуствовало им је укупно осам посматрача".

"Референдум о стварању Српског Сејма одржан је без икаквих проблема па ће се 17. новембра одржати конститутивна сједница првог демократски слободно и тајно изабраног парламента у граду Шлајфе. Сљедећи кораци у парламенту биће почетак преговора за признавање парламента као јавног тијела, те предлагање нових споразума о културној и образовној аутономији", наводи се у саопштењу за јавност.

Додаје се да је за тај "успјех" заслужна Лужичка алијанса, чланица ЕФА .

"ЕФА честита рођење парламента. Наставићемо одбрану свих облика самоодређења", поручује се у саопштењу.

Лужичка алијанса (Лауситзер Аллианз) дјелује у њемачким покрајинама Саксонија и Бранденбург, у којима живи око 60.000 Лужичких Срба. Припадају западнословенској групи народа, а конфесионално су већином протестанти и католици.

Старија организација Лужичких Срба "Домовина" оптужила је раније Лужичку алијансу за сепаратизам, уз оцјену да се крупне промјене на пољу аутономије могу остварити само у сарадњи са властима.