latinica  ћирилица
06/11/2018 |  09:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Почео избор пороте за суђење "Ел Чапу" уз невиђене мјере безбједности

У америчком федералном суду у њујоршком Бруклину започео избор чланова пороте за суђење немилосрдном мексичком нарко-босу Хоакину Гузману "Ел Чапу".

Међу потенцијалним поротницима је и самопроглашени професионални имитатор Мајкла Џексона.

Потенцијални поротници стигли су у судницу у којој су појачане мјере обезбјеђења које укључују тешко наоружане припаднике полиције и полицајце који су са псима који могу да нањуше бомбе претраживали просторију.

Наводи се да су тужиоци такође настојали да сакрију идентитет свједока сарадника како им се Ел Чапов нарко-картел Синалоа не би светио, а судија је за чланове пороте обезбиједио анонимност да би их заштитио од застрашивања.

АП наводи да су у случају имитатора Мајкла Џексона тужиоци "изразили одређену забринутост да његов идентитет не би могао да остане тајна зато што нема много људи који се баве том професијом", али је он ипак за сада задржан као кандидат за поротника.

Док су потенцијални поротници испитивани у вези са тим да ли нешто и колико знају о Ел Чапу, он је сједио за столом одбране и слушао то уз помоћ преводиоца, по први у грађанском одијелу, а не у затворској униформи коју је носио у судници још од изручења америчким властима почетком прошле године.

Агенција подсјећа да се "Ел Чапо", који је у пар наврата бјежао из затвора у Мексику, изјаснио као невин по оптужби да је његов Синалоа картел кријумчарио кокаин и друге дроге, "опрао" милијарде долара и да је он надгледао немилосрдне кампање убијања и киднаповања.

Завршне ријечи на суђењу "Ел Чапу" почињу 13. новембра, а уколико буде проглашен кривим очекује га доживотни затвор.