latinica  ћирилица
06/11/2018 |  11:59 ⇒ 07/11/2018 | 08:34 | Аутор: РТРС

Петровић: Цијеним Додикову енергију; Имаће моју подршку

Педсједник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Добоја Обрен Петровић разговарали су о инфраструктурним пројектима, али и високој политици.

Додик је рекао је да је град Добој једно од стратешких мјеста и од интереса за Српску.

"И као предсједник, као политичар и као човјек увијек сам то тако посматрао, и увијек сам имао жељу да овдје радимо више", навео је Додик.

Додик каже да је изградњом ауто-пута Бањалука-Добој, ова локална заједница добила озбиљну развојну шансу.

"Јуче су отклоњени сви процедурални проблеми у вези изградње дионице ауто-пута од ентитетске линије раздвајања до Јоховца, а ми завршавамо разговоре који ће се финализирати у прољеће око изградње Коридора "Пет-це" даље према Бијељини. Наш највећи развојни пројекат у Републици Српској је изградља ауто-пута Бањалука-Бијељина", рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што су отклоњени сви процедурални проблеми за изградњу спортске дворане у Добој, чији камен темљац је положио 23. августа заједно са премијером Српске Жељком Цвијановић и градоначелником Добоја Обреном Петровићем, као и за нову болницу.

"Ми смо жељели и раније да положимо камен темељац, али неке ствари нису у нашим рукама. Мислим да имамо веома лош систем закона о јавним набавкама на нивоу БиХ, које је мјесто највеће корупције у БиХ и мјесто које највише кочи сваки развојни пројекат. Морамо да губимо много времена око тога и неки људи изгубе и стрпљење, па неће више да раде", навео је Додик.

Најавио да ће као српски члан Предсједништва БиХ, као једну од првих ствари предложити да се укине Закон о јавним набавкама у БиХ и да се пронађе један од најбољих модела који функционише у ЕУ, који ће се прилагодити овом подручју.

"Данас су важнији пет чланова Комисије за јавне набавке у Сарајеву него сви предсједници и све скупштине у БиХ, према томе то је нешто што морамо да рјешавамо. Тамо је веома познато да свако има неког свог члана и да ако нисте присутни са новцем не можете ништа ријешити. Ако долазите из јавног сектора, онда се то одуговлачи и по неколико мјесеци", рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство што су, ипак, кренуле процедуре реализације пројеката и навео да ће једна кинеска компаније почети пројектовање нове болнице, а да ће радови почети већ на прољеће.

Он је позвао градоначелника Добоја Обрена Петровића да води рачуна да објекат болнице, који ће бити савремено опремљен, буде и "урбанистички примијећен".

Додик је као један од пројекта који ће се заједнички релизовати на подручју овог града навео уређење корита ријеке Босне да би се спријечило плављење града, као и комплетно инфраструктурно сређивање града, те нагласио да Добоју треба дати садржај који ће га чинити регионалним.

"Мислим да је Република Српска отишла сада мало даље и може да оде даље од онога да само крпимо неке старе путеве или градимо неке сеоске, већ да правимо капиталне објекте у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву, Требињу. Ми желимо да направимо дисперзију свих капиталних програма", рекао је Додик.

Најавио је да ће се о тим капиталним програмима разговарати већ на првој сједници Владе Српске, којој ће и он присуствовати.

Петровић је рекао да подржава лидера СНСД-а, те снагу и енергију коју он показује у раду.

"Цијеним само рад и Додик ће имати моју подршку. Сигурно да ћемо ове четири године искористити да добијемо помоћ и Владе Републике Српске и Савјета министра", навео је Петровић.

Градоначелник Добоја поручио је да су у протеклих осам мјесеци предсједник Републике Српске Милорад Додик и Влада Српске више урадили за овај град него чланови СДС-а у Савјету министара у протекле четири године.

"И ове пројекте које смо почели заједнички да радимо, оно о чему смо данас разговарали, сигурно настављамо. Без Владе Српске и подршке из Бањалуке, Добој би врло тешко могао да ради и живи", рекао је Петровић након састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Он је навео да Бањалука и Добој никада више неће бити једно против другог, већ да ће политички заједнички радити за добробит свих грађана и Републике Српске и БиХ.

Петровић је рекао да ће одмах након формирања нове Владе Српске локална заједница припремити пројекте за изградњу и развој Добоја, како би био велико градилиште.

Најавио је наставак реализације заједничких пројеката, између осталих, изградњу дјечијег игралишта и уређење улица за које је Влада Српске издвојила 1.800.000 КМ.

Петровић је позвао Додика да посјети сва радилишта како би грађанима била упућена порука да само јединствени и сложни могу постићи све боље резултате.

Изразио је жаљење што је Додик изгубио у Добоју на општим изборима у октобру, али је изразио наду да ће то заједничким радом бити промијењено у наредном периоду.

"Морамо дати гласове оним људима који помажу граду Добоју, а не оним који само причају. Морамо имати људе од акције и ја сам спреман са предсједником Додиком да радим у наредном периоду и сигурно да ће грађани и Добоја и Републике Српске, а и БиХ, имати користи", нагласио је Петровић.

Петровић је поновио да његова подршка Додику у Парламентарној скупштини БиХ није упитна, а у складу са одлуком Скупштине Градског одбора СДС-а Добоја, која је на сједници 1. новембра једногласно дала пуну подршку новоизабраним носиоцима мандата из ове изборне јединице да буду дио власти у Народној скупштини Републике Српске и парламенту БиХ с циљем заступања интереса грађана Добоја.

Он је позвао да исто учине и високи функционери СДС-а Мићо Мићић и Милован Бјелица, као и сви остали који су "спремни да одрже своје сједнице" и у том погледу изврше притисак на Главни одбор СДС-а, подсјетивши да је Додик позвао на јединство и слогу када је ријеч о заједничком представљању у Сарајеву.

Петровић је навео да се у Сарајеву представљају сви народи из Републике Српске.

Извор: РТРС/СРНА