latinica  ћирилица
06/11/2018 |  14:48 ⇒ 20:18 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ треба да функционише у пуном капацитету своје суверености

Новоизабрани члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик сматра да БиХ коначно треба да функционише у пуном капацитету своје суверености на начин да ће преузети одлучивање о питањима из надлежности заједничких институција.

Додик је нагласио да треба укинути многе ствари, попут страних судија у Уставном суду БиХ, те навео да БиХ треба да функционише у дејтонском капацитету, што Република Српска не спори, али спори оно што су урадили високи представници на штету свих.

"Неке западне земље скидају Косово на Савјету безбједности УН, али не и БиХ, што је веома индикативно. Нас задржавају у оквиру поглавља седам Повеље УН као регион који може да угрози безбједност у свијету. Да ли је икоме сада нормално да каже да овај регион може да угрози безбједност у свијету? Није, а по том основу се налазимо у Савјету безбједности", рекао је Додик новинарима у Добоју.

Он је навео да је 540 одлука наметнуо високи представник у БиХ, што је више него што је донесено у Парламентарној скупштини БиХ.

"Они су моделирали систем који је неуспјешан и треба престати с тим. Јесу ли направили земљу која функционише? Нису. Зашто је критикују ако су добро радили свих 20 година високи представници", упитао је Додик, који је и актуелни предсједник Републике Српске.

Према његовим ријечима, важно је понудити адекватне мјере попут заштите домаће производње, али и потпуног овладања монетарном политиком у БиХ коју сада воде странци.

Он је напоменуо да се све власти у БиХ сада морају задуживати код комерцијалних банака, а власти у Европи и региону код својих централних банака.

"Само у БиХ то не може. Ми држимо депозите у Дојче банци и не можемо то да урадимо", рекао је Додик и додао да је спреман да разговара о том питању.

Он је навео да је на тај начин могуће креирати нових милијарду КМ средстава које је, на примјер, могуће усмјерити на пројекат очувања повјерења за живот на овим просторима, да људи не би одлазили у иностранство.

"Ето, то је један пројекат који треба да предложимо, а то је мала мјера коју Предсједништво може да уради веома брзо", навео је Додик.

Он је додао да би била корисна и мјера смањења доприноса и пореза на плате и да се омогући повећање плата у Републици Српској.

"На који начин ћемо тај приход који губимо надомјестити, да ли евентуалним повећањем ПДВ-а на 19 одсто, што би опет била најмања стопа у региону, или на неки други начин, о томе сам спреман да разговарам", рекао је Додик.

Он је објаснио да би на тај начин биле омогућене веће плате, а грађани би сами одлучивали како и на шта је трошити.