latinica  ћирилица
06/11/2018 |  15:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Спријечен напад на предсједника Француске

Француске безбједносне службе ухапсиле на шест особа у оквиру прелиминарне истраге под сумњом да су планирали напад на предсједника Француске Емануела Макрона.
Емануел Макрон (фото:POOL) -
Емануел Макрон (фото:POOL)

То јавља Ројтерс позивајући се на извор близак истрази.

Тај извор навео је да се ухапшени сумњиче да су имали "непрецизан и недовољно разрађен" план за извођење "насилне акције" против Макрона.

Француски канал БФМ ТВ претходно је објавио да је шест припадника француске ултрадеснице ухапшено у оквиру истраге због пријетњи које су упућивали предсједнику те државе, за шта Ројтерс нема потврду.

Агенција наводи да су хапшења изведена у три различита подручја - Изеру који се налази југоисточно од града Лиона, Мозелу на француској граници са Њемачком и Луксембургом и у Иј-е-Вилену, на сјеверозападу Француске у близини града Рена.

Наводи се да још није јасно каква је веза између ухапшених и како су ступили у контакт једни са другима.

Ројтерс подсјећа да је Макрон у једном интервју који је објављен у недјељу упозорио на пријетњу коју представљају ултрадесничарски покрети широм Европе, казавши да је некритичко самозадовољство држава које је на Старом континенту владало 30-их година прошлог вијека утрло пут успону Хитлера у Њемачкој и Мусолинија у Италији.

Агенција подсјећа да је Макрон данас у Вердуну , градићу на сјевероистоку Француске, гдје присуствује наставку обиљежавања 100. годишњице завршетка Првог свјетског рата, у оквиру чега ће током викенда угостити 60 државника из цијелог свијета.