latinica  ћирилица
06/11/2018 |  20:41 | Аутор: Б92

Федерер: Психички сам био као пацов!

Роџер Федерер, швајцарски тенисер, причао је о својој прошлости и проблемима које је имао.

Федерер је 2003. године освојио свој први Гренд слем, Вимблдон, али је на претходном, Ролан Гаросу, испао већ у првом колу.

Федерер се присјетио тог турнира и пораза од Луиса Хорне и сада каже да није био довољно ментално стабилан у том периоду своје каријере.

"Против Хорне сам изгубио први сет и рекао себи: 'Како да побједим на овом мечу? Чак иако некако успијем, нема шансе да одиграм још шест мечева у пет сетова'. Тада сам био свјетски 'број шест', а нисам био спреман да одиграм седам мечева у пет сетова. Тада сам се тога мало и стидио и помислио: 'Зашто уопште играс Ролан Гарос ако не можес да га освојиш?'", рекао је Федерер.

Роџер је послије тог меча био доста критикован, вјероватно чак и оправдано, али је он одлучио да се посвети само тренирању.

"Мислим да сам психички био као пацов. Био сам веома 'танак', без 'главе'. Ипак, на крају сам доста тога научио – швајцарски медији су ме критиковали а ја сам одлучио да не читам новине и наредних мјесец дана сам се фокусирао само на тренинг, што ми се касније и исплатило", јасан је Федерер.

Петнаест година касније може се закључити да је Федерер превазишао све своје психичке баријере.