latinica  ћирилица
06/11/2018 |  21:38 | Аутор: sputniknews.com

Којим државама је Русија опростила дуг?

Након распада СССР-а Русија је отписала дугове у износу од 151 милијарду долара.
Новац (Фото: Flickr/ 401(K) 2012) -
Новац (Фото: Flickr/ 401(K) 2012)

Куба: 29 милијарди долара

"Острво слободе" је апсолутни лидер по висини дуга који је отписала Русија. Москва и Хавана су 2013. године потписале споразум којим је Куби омогућено да не плати 90 одсто дуга СССР-у. На тај начин, Куби је опроштено 29 милијарди од 32 милијарде долара дуга.

Авганистан: 11 милијарди долара

Као и Куба, Авганистан је био пријатељска држава СССР-а. Својевремено је Москва у Авганистану реализовала више од стотину капиталних пројеката, изградила је путеве, предузећа, образовне установе. Такође је пружала финансијску помоћ Кабулу. Међутим, пошто та средњоазијска држава никад није успЈела да врати нагомилани дуг, Русија је реструктурирала 11 милијарди долара дуга.

Монголија

Још једна држава која је дуговала 11 милијарди долара и која је била савезник СССР - Монголија. Улан Батор није могао да врати дуг и 2003. године му је отписано 98 одсто укупног дуга.

Сјеверна Кореја

Дуг Пјогјанга од 11 милијарди долара Москва је отписала 2012. године. Он је направљен током сарадње са СССР-ом када су у Сјеверну Кореју испоручивани енергенти, техника, производи и када су се тамо градила предузећа. Због економске кризе деведесетих година прошлог вијека Пјонгјанг није успјевао да исплаћује кредите. Дуг је отписан уз склапање споразума којим је предвиђено да Русија учествује у енергетским пројектима Сјеверне Кореје.

Сирија

Москва је подржавала Дамаск и то не само у борби против тероризма. Русија је 2005. године Сирији отписала дуг у вриједности од 10 милијарди долара.

Вијетнам

Русија је 2000. године опростила Вијетнаму дуг од 9,5 милијарди долара. Преосталих 1,5 милијарди долара Ханој треба да врати Москви до 2020. године.

Либија

Још једној, некада прилично богатој земљи Русија је опростила дуг - у питању је Либија. Москва је отписала 4,6 милијарди долара дуга Триполију. У замјену за опроштај дуга, либијске власти су се договориле са руском жељезницом о изградњи пруге у вриједности од 2,5 милијарди долара.