latinica  ћирилица
07/11/2018 |  07:46 ⇒ 21:05 | Аутор: СРНА

Савјет министара о мигрантског кризи

Савјет министара требало би и данас да разматра информацију о стању у области миграција у БиХ у вези са повећаним приливом миграната у БиХ.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На интернет страници Савјета министара наводи се да је на дневном реду сједнице нови текст Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о судској полицији БиХ.

Савјет министара размотриће извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за провођење Анекса седам Дејтонског споразума за 2017. годину.

Пред министрима ће се наћи извјештај о раду Комисије за границу БиХ у вези са процедурама разграничења на мору између БиХ и Хрватске.

Биће ријечи о приједлогу одлуке о усвајању Стратегије усклађивања прописа БиХ са правном тековином ЕУ у области заштите животне средине БиХ.

На дневном реду је и Нацрт амандмана један на Споразум о гранту за подршку пројекту стамбеног збрињавања између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са Регионалним стамбеним програмом, са Основама за закључивање наведеног амандмана.

Савјет министара требало би данас у Сарајеву, на приједлог Министарства комуникација и транспорта БиХ, да разматра информацију о нелегалној наплати поштарине у БиХ.

Ова информација третира нелегалну наплату додатне поштарине при уручењу обичних пошиљки из међународног промета робе која не подлијеже царинским накнадама, а коју врше сва три јавна поштанска оператера у БиХ - "Поште Српске", "ХП Мостар" и "БХ Пошта".

У овом акту, у који Срна има увид, наводи се да је одређени број корисника међународних поштанских услуга доставио притужбе ресорном министарству, Агенцији за поштански саобраћај БиХ, као и Свјетској поштанској унији, чијим актима је забрањен такав вид наплате.

Из Министарства комуникација и транспорта наводе да је Агенција за поштански саобраћај БиХ потврдила да је "запримила пријаве одређеног броја корисника поштанских услуга о нелегалној наплати додатне поштарине од 1,80 КМ од прималаца при уручењу обичних пошиљки из међународног саобраћаја са робом која не подлијеже царинском прегледу и таксама, из чега произилази да се оваквим поступањем врши двострука наплата поштарине за исту услугу, што је забрањено Свјетском поштанском конвенцијом".

Према тој конвенцији, јавни оператер државе одредишта може од корисника наплатити царинску таксу, али само за пошиљке пријављене на царини у складу са домаћим законодавством.

Министарство појашњава да је у конкретном случају ријеч о "пошиљци која не подлијеже царинском прегледу, односно царинским таксама, а за коју постоји услуга прописана Законом о поштама БиХ", те да је "наведеним одредбама Конвенције дефинисано да су то писмоносне пошиљке и поштански пакети за које није дозвољено кориснику наплатити поштарину приликом доставе на адресу, што значи да се у конкретном случају наплата врши супротно свим важећим прописима".