latinica  ћирилица
07/11/2018 |  08:26 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Кесић о изборима у САД: Трамп показао да и даље има моћ

Иако су досадашњи резултати показали да ће демократе највјероватније преузети Доњи дом, те да то говори о својеврсној блокади Конгреса, актуелни предсједник Доналд Трамп ове изборе може тумачити и као својеврсну побједу, јер је показао да и даље има снагу и моћ, изјавио је за Спутњик политички аналитичар Обрад Кесић.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Како је рекао, досадашњи резултати показују оно што се и очекивало још пре шест мјесеци, а то је да су демократе преузеле Доњи дом америчког Конгреса, и то са великом и убједљивом побједом, али су истовремено изгубили позицију у Сенату.

У суштини, како објашњава, то значи да ће у наредне двије године, односно до сљедећих предсједничких избора, постојати блокада што се тиче рада Конгреса, а биће примјетан и агресивнији демократски приступ у борби против Трампа. 

„Како су преузели Доњи дом, они су преузели и важне комитете и сада могу да предводе истраге и да траже додатне информације које могу да пласирају у медијима, како би се борили против Трампа. Са друге стране, и Трамп је доживио једну побједу, јер су у свим мјестима гдје је водио кампању кандидати које је он подржао остварили убједљиву побједу, док су демократе доживјеле велике поразе, упркос огромној подршци и ван тих држава“, истиче Кесић. 

Управо то, како оцјењује, говори да предсједник Трамп и они који га подржавају могу да буду задовољни, будући да се показало да тамо гдје је директно учествовао у кампањама и даље има снагу и моћ.

Кесић додаје и да је Трамп велику побједу остварио и када је ријеч о самој странци, јер иако су изгубили Доњи дом, изабран је већи број људи у самом Сенату који подржавају Трампа, што говори да је он сада на неки начин преузео контролу над странком и може се очекивати да ће имати мањи отпор са те стране. 

„Све то говори да Трамп има разлога да буде задовољан, поготово ако додамо овакав сценарио, гдје демократе користе Доњи дом у виду појачане борбе против Трампа, јер он у суштини добија повољан сценарио за реизбор. То се објашњава тиме што бирачи Трампа виде као жртву политичког естаблишмента и ако та борба буде још гора, можемо да очекујемо да ће они одржати ниво подршке, те да ће добити одређену предност на наредним предсједничким изборима“, закључује Кесић.

Спутњик