latinica  ћирилица
07/11/2018 |  18:29 | Аутор: СРНА

Звиздић: Савјет министара ускоро спроводи одлуку Суда БиХ

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је да ће Савјет министара ускоро донијети одлуку којом ће бити спроведена пресуда Суда БиХ који је поништио именовање агента БиХ пред Европским судом за људска права у Стразбуру Белме Скалоњић и њеног замјеника Сандре Малешић јер је утврђено да нису испуњавале услове за ове позиције.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Звиздић је новинарима у Сарајеву рекао да ће се чланови Савјета министара договорити о модалитетима и даљим корацима у вези са потребним и препорученим процедурама како би што прије дошли до имена лица која ће бити изабрана на ове функције.

Према његовим ријечима, Савјет министара је од почетка имао исправан однос према овом питању јер се и Суд БиХ у пресуди позива на закључак и став Савјета министара који, како је истакао, није испоштовала овлаштена агенција на нивоу БиХ, Агенција за државну службу БиХ, на чијем је челу Невен Акшамија.

"Сада ћемо ми те процедуре вратити у оквире које је Суд БиХ препоручио", рекао је Звиздић.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ требало је већ да спроведе одлуку Суда БиХ који је оцијенио нелегалним именовање агента и замјеника агента Савјета министара пред Европским судом за људска права, због чега је споран легалитет заступања БиХ у тој правосудној институцији.

На једној од протеклих сједница Савјета министара информација министра за људска права и избјеглице Семихе Боровац о овом проблему није добила позитивно мишљење Министарства финансија и трезора БиХ, које је тражило да буде расписан нови конкурс, а у међувремену да буду именовани вршиоци дужности на овим позцијама.

Хрватски медији су протеклих дана тврдили да је ово један од политичких проблема на релацији СДА-ХДЗ БиХ, а из кабинета Семихе Боровац демантовано је да је она именовала Скалоњићеву на функцију агента Савјета министара пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Суд БиХ је 20. јуна донио пресуду у корист бившег заступника БиХ Фикрете Ибрахимовић јер је утврдио да је комисија која је спроводила конкурс, а затим и Одбор за жалбе, повриједила поступак, а затим се оглушили о закључке Савјета министара из 2016. године када је наложено поништавање конкурса за именовање и обнову поступка.

У другом управном поступку 20. јула донесена је одлука о поништавању конкурсне процедуре и утврђена листа успјешних кандидата.